До учасників заходу звернулися голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, міністерка соціальної політики Оксана Жолнович та заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська.

Голова парламентського комітету Галина Третьякова насамперед подякувала всім, хто залишився в Україні під час війни, а також тим, хто залишився з Україною. «Ми знаходимося в надзвичайно складній історичній фазі розвитку України. З одного боку, ворог намагається порушити наші кордони, з другого боку, він намагається «розхитати» суспільство всередині України. Соціальна складова є частиною тієї політики, яку нам потрібно утримати всередині країни для того, щоб бути сильнішими перед ворогом», — зазначила вона.

За її словами, основний виклик у царині соціальної політики України, а саме, перезавантаження соціальної моделі, може бути вирішений за допомогою прийняття Соціального кодексу, створеного відповідно до положень Європейської соціальної хартії. «З одного боку, є необхідність перезавантаження соціальної моделі в цілому і відхід від патерналізму. З іншого — нам потрібно надати людям можливості розвиватися навіть під час війни», — сказала голова комітету, додавши, що розбудови також потребує інфраструктура надання соціального захисту в Україні.

«Політика соціалістичної країни була спрямована на те, щоб відкупитися від людей тільки грошима. Інфраструктура, коли держава опікується людиною, не була розбудована. Мова йде і про інформаційну взаємодію з громадянами, про роботу соціального працівника, відвідування родин, в яких загинув військовий, відвідування родин, де військовий поранений, відвідування і догляд за родинами, які мають паліативних хворих, чи людей, які потребують постійного догляду, — наголосила Г. Третьякова. — Якщо ми розв’яжемо ці проблеми, якщо ми перезавантажимо соціальну модель, ми позбавимося нарешті ганебної практики заборгованості за рішеннями міжнародних та національних судів. Я вірю, що ми разом з Європою це завдання виконаємо».

Під час заходу, зокрема, було презентовано дослідження про перебіг реалізації проєкту «Посилення соціального захисту в Україні» та Робочий план проєкту на 2024 рік, повідомили у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.