Одне з питань порядку денного — розгляд законодавчих ініціатив щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства, охорони водних біоресурсів та інших порушень законодавства у сферах рибного господарства та аквакультури. На розгляд Верховної Ради було подано два відповідні законопроекти. Один із них — урядовий — про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 10433 від 25.01.2024), внесений Кабінетом Міністрів України. Інший — альтернативний (реєстр. № 10433-1 від 07.02.2024), внесений народним депутатом Артемом Чорноморовим та іншими парламентаріями.

За результатами розгляду та з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій, комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань право-охоронної діяльності внести пропозицію до Верховної Ради за основу прийняти урядовий законопроект.

Також на засіданні комітету народні депутати заслухали звіт голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Смаля за підсумками роботи у 2023 році.

— Якщо подивитися на показники, то виникає багато запитань, — поділилася враженнями від звіту на своїй сторінці у Фейсбуці заступниця голови комітету народна депутатка Олена Криворучкіна. — Так, у звіті заявлено, що за минулий рік проведено 566 патрулювань лісовою охороною та виявлено 96 випадків незаконних рубок загальним обсягом 72 метри кубічні. Для тих, хто не знає, багато це чи мало, можу сказати, що один лісовоз у середньому перевозить 20 кубометрів лісу, а лісовоз із причепом — до сорока кубометрів, — уточнює народна депутатка. І ставить цілком логічне запитання: два виявлені лісовози із причепом від незаконних рубок за всі 566 патрулювань — це справді велике досягнення?

Крім того, на її переконання, простим математичним шляхом можна порахувати, що кожен із виявлених 3400 порушників нарубав аж по 0,2 кубометра.

«У мене просте запитання до керівника цієї установи: як вважаєте, чи має держава, що воює, утримувати штат неефективних чиновників, які замість результату здатні лише малювати красиві цифри у звітах?» — поцікавилася народна обраниця.

Аби довести неефективність роботи державного лісгоспу, парламентарка навела «свіжий» звіт від правоохоронців: «...на Львівщині ДБР викрило посадовців, які незаконно вирубали дерев на понад 64 мільйони гривень».

Присутні на засіданні народні депутати вирішили взяти інформацію про звіт до відома, а також направити лист до Держлісагентства для отримання додаткової інформації.