Руслан Стефанчук зустрівся з Президенткою Федеральної Ради Австрії Маргіт Гьоль

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність Президентці Федеральної Ради Австрії Маргіт Гьоль (на знімку вгорі) за особистий приклад великої людяності — у 2022 році вона прихистила у своєму домі сім’ю українського військового. Також Руслан Стефанчук подякував за активну допомогу громадянам, які були змушені виїхати з України й знайшли прихисток в Австрії.

Водночас під час зустрічі Голова Верховної Ради України закликав до особистого сприяння у посиленні гуманітарної підтримки громад в Україні. «Будь-яка гуманітарна допомога: автомобілі швидкої допомоги, сміттєвози, будівельна та комунальна техніка, протезування, реабілітація — є для нас дуже цінною та необхідною», — зауважив він.

Окрім того, сторони обговорили питання європейської інтеграції України, реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Україна була б вдячна за допомогу нам у залученні країн Азії, Африки та Латинської Америки до імплементації Формули миру», — наголосив Руслан Стефанчук.

Насамкінець співрозмовники детально зупинилися на посиленні санкцій щодо рф. Голова Верховної Ради України закцентував на двох аспектах. По-перше, необхідна глобальна заборона на постачання до рф товарів подвійного призначення, а по-друге — варто унеможливити обхід росією санкцій.

Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Державних Зборів Республіки Словенія Уршкою Клакочар-Зупанчич 

Насамперед Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук висловив вдячність Словенії за допомогу Україні у протидії російській збройній агресії, а також особисто Голові Державних Зборів Республіки Словенія за приєднання до відкритого листа до Спікера Палати Представників США Майка Джонсона щодо внесення на розгляд Палати Представників Конгресу США законопроекту про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування у розмірі 60,06 мільярда доларів для допомоги Україні.

Також сторони обговорили оборонну підтримку. Голова Верховної Ради України акцентував на важливості вже наданих Словенією пакетів військової допомоги Україні. «Водночас Сили безпеки й оборони України потребують додаткових одиниць бойової техніки», — наголосив він, окресливши нагальні потреби Збройних Сил України.

Окрім того, співрозмовники порушили питання впровадження подальших санкцій проти російської федерації. «Важливо продовжувати тиск на рф, щоби послабити її здатність фінансувати війну», — зауважив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України зазначив, що Україна цінує підтримку Словенією української Формули миру, а також розраховує на подальшу активну участь Словенії у всіх форматах консультацій щодо української ініціативи та у робочих групах за пунктами Формули.

Насамкінець сторони обговорили відбудову України. Зі свого боку, Спікер Парламенту України подякував за вже реалізовані проекти у Харківській і Житомирській областях, а також висловив сподівання на подальшу залученість Словенії до відновлення українських міст.

Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Парламенту Республіки Молдова Ігорем Гросу

Насамперед Голова Верховної Ради України висловив вдячність керівництву й народу Молдови за підтримку України у її протистоянні російській збройній агресії.

Також він подякував особисто Голові Парламенту Республіки Молдова Ігорю Гросу за приєднання до відкритого листа до Спікера Палати Представників США Майка Джонсона щодо внесення на розгляд Палати Представників Конгресу США законопроекту про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування у розмірі 60,06 мільярда доларів для допомоги Україні.

Водночас сторони обговорили питання міжпарламентської співпраці. Окремо Голова Верховної Ради України подякував за участь Молдови у роботі міжнародного об’єднання парламентаріїв United for Ukraine.

Особливу увагу співрозмовники приділили шляху до Європейського Союзу. «Нашою спільною метою є інтеграція в Євросоюз. Весь цей час ми йдемо поруч одне з одним і синхронізуємо наші дії», — наголосив Спікер Парламенту України.

Насамкінець сторони порушили тему реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що Молдова долучиться до імплементації конкретних пунктів Формули миру та візьме участь у Глобальному саміті миру.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua