Від Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики до заходу долучилися його очільник Микита Потураєв та його заступниця Євгенія Кравчук.

Організатори називають міжнародний форум «найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій». Щороку ця подія збирає кілька десятків спікерів більш як із десяти країн. Політики, креативні підприємці, міжнародні експерти у сфері культури та економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства діляться своїм досвідом, який допомагає розробляти оптимальні шляхи розв’язання проблем.

Під час цьогорічного заходу йшлося, зокрема, про подальшу комунікаційну стратегію, наративи і стратегію культурної дипломатії української держави на цьому етапі війни. Говорили про те, які формати і меседжі застаріли, а які лишаються актуальними, хто є цільовою аудиторією. Учасники форуму ставили собі за мету визначити подальші кроки — яку ще участь в інформаційному та дипломатичному протистоянні можуть брати культурна і креативна спільнота.

У галузі культури держава точно не може дозволити собі бути непрогнозованою, зауважив очільник профільного парламентського комітету Микита Потураєв. Народний депутат апелював до інформації, яку надав тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, про те, що з кожної гривні, вкладеної в галузі культури, можна отримати прибуток навіть вищий, аніж у сфері будівництва. «Це не ті об’єми», — зауважив Микита Потураєв. За його словами, креативні індустрії мають невеликий запас міцності. «Міняти правила навіть раз на рік — це самогубство чи вбивство для галузі», — підкреслив він. Для того, щоб культурні та креативні індустрії зміцніли, вони мають розуміти горизонт свого планування на п’ять, а краще навіть і на десять років уперед, переконаний парламентарій. «Перше, що нам потрібно — це прогнозованість, стабільність і передбачуваність державних політик, — акцентував Микита Потураєв. — І тоді навіть за ті гроші, що в нас є, хоч їх і небагато, можна буде не просто виживати, а й будувати плани розвитку. Якщо держава матиме більше спроможності за допомогою наших партнерів, ці плани просто будуть швидше реалізовуватися».

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук долучилася до форуму в онлайн-форматі. У третьому модулі «Культура й медіа» народна депутатка прокоментувала так звану «комунікацію назовні». «На десятому році війни, коли дуже важко тримати тему України, а тим паче культури України, потрібно йти в глибину і користуватися горизонтальними зв’язками. Я можу сказати на прикладі міжпарламентської співпраці, що працюють саме особисті зв’язки: приїзд в Україну, спільна робота над резолюціями... На прикладі Суспільного я можу поєднати державницьку позицію із цими горизонтальними зв’язками. Це і спільні проекти, і транслювання продукту Суспільного, і зйомка відео Суспільного для інших суспільних мовників. Це дуже важливо, тому що це години і години контенту про Україну на тих майданчиках, які дивляться тут (у Європі)», — зауважила вона.

Гарним прикладом того, як мистецькі об’єднання використовують горизонтальні зв’язки, за словами заступниці голови комітету, є Всеукраїнська асоціація музичних подій. Асоціація, зокрема, допомагає світовим зіркам відвідати Україну, а українським — голосно і дієво говорити про Україну на світових платформах. «Саме тому ми маємо всюди українські стенди, на всіх виставках і фестивалях. Впевнена, є частка людей, які дізналися про Україну саме через цей культурний канал: почули українську пісню чи подивилися український фільм, відвідали художню виставку з роботами українських митців», — написала Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Фейсбуці.

Цьогоріч дискусії в межах форуму тривали на двох сценах. Перша сцена охопила три модулі, під час яких говорили про переосмислення ролі культури та креативних індустрій України, про культуру та інклюзію, медіа й бізнес. На другій сцені говорили про ідентичність, діалог підконтрольних та непідконтрольних Україні територій, зовнішню комунікацію українських креативних індустрій. Також програма передбачала роботу в групах.

А на початку форуму виступив тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури Ростислав Карандєєв. «Ми переосмислили значення культури. До неї не можна ставитися за залишковим принципом. Культура та креативні індустрії — важливий чинник формування економіки під час війни та визначальний у відстоюванні позицій України у світі», — наголосив він під час презентації. Урядовець відзначив особливу роль нематеріальної культурної спадщини. «Українська нематеріальна культурна спадщина спроможна об’єднати українців світу. Нашу стару, і навіть нашу нову діаспори. Тих, хто, можливо, не є послідовниками до глибини душі наших народних традицій, але хто готовий сприйняти їх, особливо нині, перебуваючи на чужині», — наголосив він.

Фото: rada.gov.ua