Cенатор Ліндсі Грем (другий праворуч) в оточенні народних депутаток — Юлії Клименко, Іванни Климпуш-Цинцадзе та Роксолани Підласої зі співробітником американського посольства (ліворуч).

Днями народні депутатки, голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе (фракція «Європейська солідарність»), голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа (фракція «Слуга народу»), перша заступниця голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко (фракція «Голос»), провели зустріч з американським сенатора-республіканцем Ліндсі Гремом.

Про зміст розмови «Голосу України» розповіла народна депутатка Юлія Клименко.

— Ми дуже часто об’єднуємося із представницями різних фракцій, щоб зустрічатися з важливими політиками, як це було в американському посольстві в Києві. Ми намагалися донести до сенатора-республіканця Ліндсі Грема позицію українців, зокрема жінок, які перебувають у тилу і прагнуть, щоб наша армія перемагала.

Тож, за словами Юлії Клименко, розмова з американським гостем була про те, чого Україні в нинішній ситуації очікувати від США та коли сенатори зможуть узятися за законопроект щодо фінансової підтримки України.

Нагадаємо, йдеться про виділення нам 60 мільярдів доларів, з яких майже 48 мали б піти на закупівлю озброєння, а решта — на бюджетну підтримку, щоб Україна могла вчасно сплачувати пенсії та інші соціальні виплати.

— Ми намагалися переконати пана сенатора в тому, що допомога нам потрібна терміново, що зброя і гроші необхідні сьогодні, бо від цього залежить Перемога над агресором, — продовжила Юлія Клименко, зауваживши, що іще на початку великого вторгнення, у квітні-травні 2022 року, народні депутатки активно спілкувалися з європейськими, американськими, канадськими депутатами та доносили до них позицію про необхідність допомагати нашій державі.

— Зараз, коли бачимо, що існують серйозні пробуксовування на зовнішньополітичній арені, ми почали поновлювати свою діяльність, — зазначила вона. Нам дуже не хочеться, щоб Україну, знаєте, списали з порядку денного, щоб забули про нас... Розуміємо, що зараз у багатьох країнах готуються до виборів, є власні проблеми, які їм доводиться вирішувати нагально. Але переконана, що російська агресія стане найбільшою для всіх проблемою, якщо Україна не зможе її стримувати.

Звісно, «Голос України» поцікавився, чи дало спілкування з Ліндсі Гремом надію на швидке ухвалення рішення про допомогу Україні?

— Сенатор зазначив, що найближчим часом мають бути новини, бо зараз вже начебто намічається компромісне рішення, яке обговорюють демократи з республіканцями. Будемо чекати цього компромісу та подивимося, чи підтримають уже подані документи, чи готуватимуть новий законопроект. У будь-якому разі американський політик дав надію та запевнив, що питання вирішиться, та що США й надалі допомагатимуть Україні.

«Дискусії в США щодо факту та способу надання допомоги Україні тривають, — зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці й Іванна Климпуш-Цинцадзе. — Попри нагальність вирішення питання для нас, навряд чи можна розраховувати на прорив до Великодньої перерви в роботі Конгресу. Але важливо продовжувати пряму і чесну розмову з партнерами, надаючи додаткові аргументи».

Фото з особистого архіву Юлії Клименко.