На цьому наголосила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір (на знімку ліворуч) під час презентації підготовленого до другого читання проекту закону «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» (№ 7283).

За словами політика, локальний місцевий рівень дуже часто несправедливо залишається поза увагою, коли йдеться про питання демократії. «Як правило, ми обговорюємо лише функціонування органів місцевого самоврядування, питання децентралізації, але не обговорюємо локальну демократію на місцевому рівні», — зауважила вона, додавши, що розділ щодо демократії і народовладдя є частиною звіту Європейської комісії по Україні та Ukraine Facility. Тож законопроекти про народовладдя на рівні місцевого врядування, про органи самоорганізації, про місцеві державні адміністрації мають бути ухвалені в межах впровадження Плану України.

З огляду на це Л. Білозір висловила сподівання, що законопроект № 7283 скоро стане законом і посилить наявну систему представницької демократії на локальному рівні, а також розширить можливість участі жителів громад у місцевому самоврядуванні.

Народний депутат представила основні положення та новели законопроекту. Так, за її словами, проект № 7283 спрямовано на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб в життя громад, де вони проживають, розвиток демократичних процедур та інструментів громадської участі, розвиток участі організацій громадянського суспільства та громадських активістів у процесах вироблення рішень та розв’язання проблем у громаді, покращення процедур звітування голів громад та депутатів місцевих рад. Водночас положення щодо звітування голів громад не застосовуються на період дії воєнного стану на територіях, на яких ведуться бойові дії.

Документ також встановлює, що до 1 січня 2027 року органи місцевого самоврядування (ОМС) мають привести у відповідність до закону чинний статут територіальної громади або затвердити новий.

Також у проекті надається перелік форм участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, серед яких: місцевий референдум, загальні збори (конференція) жителів, місцева ініціатива, громадські слухання, публічні консультації, громадське оцінювання діяльності ОМС, консультативно-дорадчий орган при ОМС тощо.

Документ деталізує й порядок проведення загальних зборів, громадських слухань, громадського оцінювання, внесення місцевої ініціативи. Водночас пропонується надати можливість жителям громад брати участь у плануванні та розподілі коштів місцевого бюджету. Крім того, пропонується створити механізми для залучення молоді до вирішення питань місцевого значення.

У свою чергу голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (на знімку праворуч) назвав законопроект органічним кроком щодо збільшення відповідальності місцевого самоврядування і певною мірою стосовно збільшення нагляду за місцевою владою. «Бо ми розуміємо, що нагляд відбувається як із боку центральної влади, так і активної громадськості», — наголосив депутат, додавши, що будь-який голова громади має зрозуміти: що активніше він співпрацює із громадянами, то легітимнішим видається будь-яке рішення, ухвалене радою, в очах мешканців.

Щоправда, В. Безгін не упевнений, що законопроект може бути прийнятий найближчим часом, оскільки є багато інших пріоритетних документів, які потребують ухвалення. Але прийняття цього законопроекту до кінця нинішньої сесії він вважає цілком реалістичним.

Фото зі сторінки Віталія Безгіна у Фейсбуці.