Для мене велика честь виступити й зустрітися з усіма вами, і це честь відвідати цю будівлю ще раз.

Сім років тому я був першим Генеральним секретарем, який виступив перед Українським Парламентом. Сьогодні вже втретє я маю цю честь. І втретє я знову процитую великого українського поета Шевченка. Він сказав, що «не вмирає душа наша, не вмирає воля. І неситий не виоре на дні моря поле».

Пані та панове! Свобода України не може, не повинна померти й ніколи не помре!

Дозвольте мені висловити свою глибоку вдячність і повагу до вас усіх і через вас — народу України. Я також віддаю данину вашим хоробрим жінкам і чоловікам в одностроях і всім загиблим. Ми ніколи не забудемо цю жертву.

Тут, у цій залі, разом із лінією фронту в країні, українці борються за свободу, захищаючи свою землю й своїх рідних, але також захищаючи демократичні цінності. Легітимний уряд вимагає згоди у народу, легітимні рішення приймаються бюлетенями, а не кулями. Ті самі цінності лежать і в основі НАТО: підтримування і забезпечення сили закону, а не закону сили.

І очевидно, що москва не поділяє ці цінності. В росії думка контролюється, свобода скорочується, а опозиція придушується. У міру того, як росія стає все більш репресивною вдома, вона стає більш агресивною за кордоном і дедалі більше об’єднується з іншими авторитарними режимами.

За кілька днів до вторгнення в Україну президент путін і Президент Сі підписали угоду про партнерство без обмежень. Сьогодні Китай підтримує російську воєнну економіку, надаючи ключові сили й можливості, такі як напівпровідники, мікроелектроніку та супутникові фотографії. Це дозволяє росії будувати ракети, виробляти бомби, які вони застосовують для того, щоб убивати українців. У обмін на цю підтримку росія ставить своє майбутнє в залежність від Пекіна. Тим часом за минулі шість місяців Північна Корея передала десять тисяч контейнерів із принаймні одним мільйоном артилерійських снарядів, а іран передає тисячі смертоносних дронів «шахед» до росії. Натомість Росія надає технологію та матеріали, які допомагають іранським і північнокорейським ядерним і ракетним силам і засобам функціоновано просуватися вперед.
москва, Пекін, Тегеран і Пхеньян не повинні вірити, що вони зможуть досягти своєї мети, використовуючи силу. Вони повинні розуміти, що демократія сильна, що ми маємо постійну силу і що ми стоїмо за наші цінності. Ось чому боротьба України є такою важливою: ви боретеся не лише за вас самих, але й за свободу, яку ми всі цінуємо. Отже, дозвольте мені сказати від щирого серця: «Дуже дякую Україні».

Союзники НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку: за останні два роки 99 відсотків усієї військової допомоги. Але останніми місяцями союзники не надали ту підтримку, яку вони обіцяли. Протягом місяців Сполучені Штати не могли домовитися щодо пакету підтримки, а європейські члени Альянсу передали набагато менше боєприпасів, ніж було обіцяно. І ці затримки мають наслідки. І ви знаєте це краще, ніж хтось інший. росія має більше можливостей обстрілювати українців і тому вона просувається вперед. Україні не вистачає протиповітряної оборони, тому росіяни більше вражають цілей ракетами та дронами. Україні не вистачає високоточної далекобійної зброї і росії допомагає це концентрувати більше сили. Але ще не занадто пізно, більше підтримки вже йде.

Я очолював термінове засідання міністрів оборони в рамках Ради НАТО—Україна кілька днів тому. Президент Зеленський виступив перед нами, і члени Альянсу почули заклик України й погодилися посилити підтримку. Останній пакет від американського Конгресу понад 60 мільярдів доларів був затверджений, зокрема, й критично важливі системи ППО та боєприпаси для артилерії.

Також минулого тижня ми були разом у Польщі, де Ріші Сунак пообіцяв найбільший пакет допомоги від Великобританії, зокрема, десятки бойових човнів, сотні транспортних засобів, тисячі ракет і мільйони одиниць боєприпасів. Німеччина передасть додатково систему Patriot, а Нідерланди роблять внесок у додаткові чотири мільярди євро. Інші члени Альянсу також шукають можливості посилити підтримку. Я очікую подальшого оголошення невдовзі, зокрема, щодо нашої критичної потреби в ППО.

Я чітко сказав, що якщо би перед членами Альянсу стояв вибір — досягати цілей силами засобів НАТО чи підтримувати Україну, то насамперед має надаватися підтримка Україні. І водночас ми плануємо поповнювати наші запаси. Запаси можуть і повинні бути поповнені. Життя втрачається і не може бути поповненим. Для того, щоб поповнити наші запаси, нам необхідно виробляти більше. Отже, я вітаю те, що члени нашого Альянсу посилюють оборонне виробництво, зокрема, спільну роботу з українськими підприємствами.

Ми також маємо поставити нашу підтримку на більш міцну довгострокову основу. На Вашингтонському саміті в липні я очікую, що лідери домовляться щодо більшої ролі НАТО в координації безпекової допомоги й тренування для України. І я вважаю, що нам також потрібні серйозні багаторічні фінансові зобов’язання, щоб підтримувати нашу підтримку, щоб підтримка України не була короткотерміновою, а довгостроковою та передбачуваною. І це буде серйозним і чітким сигналом для москви, що вони не можуть перемогти і вони не можуть нас перечекати.

Для того, щоб перемогти, Україні потрібні матеріали. І я впевнений, що члени Альянсу будуть їх надавати. Україна також повинна зробити свою частину. Найважливіше — генерувати та підтримувати ваші бойові сили. Отже, я вітаю нове законодавство, згідно з яким українські Збройні Сили мають отримати особовий склад, який їм потрібен.

Пані і панове, депутати Верховної Ради!

Україна має своє заслужене право на місце в НАТО.

Майбутнє України — в НАТО. Україна стане членом НАТО. Це той шлях, який гарантує вашу безпеку на довгий час. Україна — демократична, суверенна та вільна, яка закріплена в нашому трансатлантичному Альянсі, і це означає важливість для безпеки всіх наших членів союзу, Альянсу. І я не можу сказати вам сьогодні, коли Україна приєднається, але робота, яку ми робимо всі разом, зокрема, щодо реформ боротьби з корупцією, ставить вас на незворотний шлях до Альянсу.

На відміну від ЄС запрошення вступити до НАТО надходить у кінці процесу. І моя амбіція полягає в тому, щоби разом ми зробили Україну такою потужною, такою оперативно сумісною й так добре підготовленою, щоби, коли настане належний час, Україна негайно стала членом НАТО. І я з великим нетерпінням очікую на цей день і буду продовжувати робити все, що я можу, для того, щоби забезпечити це якомога швидше.

Отже, депутати Ради! Україна продовжує стояти перед жахливим випробуванням. Демократичний світ також піддається випробуванню. Ми повинні разом подолати цей момент заради вашої безпеки, заради нашої безпеки й заради невмирущої свободи України.

Дякую. Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.