Сторони обговорили оборонну підтримку України, шлях України до Європейського Союзу й НАТО, імплементацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського та міжпарламентську співпрацю.

Насамперед Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна високо цінує всебічну підтримку Португалії у протидії російській військовій агресії — оборонну, гуманітарну й фінансову, а також надання тимчасового притулку українцям, які були вимушені залишити Україну.

Водночас Руслан Стефанчук висловив вдячність за рішення Португалії виділити 100 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України у межах чеської ініціативи. «Збройні Сили України гостро потребують додаткових одиниць бойової техніки різних типів», — зауважив він, додавши, що Україна буде вдячна за розширення військової допомоги.

Окрім того, Спікер Парламенту України акцентував, що Україна активно працює над створенням механізму ефективних гарантій безпеки. Він подякував Португалії за приєднання однією з перших до Спільної декларації Групи семи про підтримку України й початок двосторонніх переговорів щодо проєкту безпекової угоди.

«Вдячні Португалії за підтримку рішення Європейської Ради розпочати переговори з Україною про вступ до ЄС та сподіваємося на продовження відповідного сприяння», — зазначив, серед іншого, Руслан Стефанчук.

Він заявив, що важливо, аби схвалення переговорної рамки та скликання Першої міжурядової конференції відбулося якомога швидше.

«Вільнюський саміт Альянсу чітко підтвердив, що членство України у НАТО — лише питання часу», — зауважив Голова Верховної Ради України.

Він акцентував, що Україна розраховує на активне залучення Португалії до формування консенсусу щодо запрошення України приєднатися до Альянсу на Саміті НАТО у Вашингтоні.

Насамкінець Руслан Стефанчук наголосив, що Україна розраховує на участь Португалії на найвищому рівні у Саміті Формули миру.

Зі свого боку, Президент Парламенту Португалії запевнив, що Португалія продовжуватиме надавати свою підтримку, усі політичні сили, присутні в Асамблеї, підтримують Україну — і надалі робитимуть усе в їхніх силах, аби допомогти.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.