Народні депутати України — члени Комітету затвердили рекомендації Комітету за результатами розгляду Звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації. Комітет, зокрема, рекомендував Кабінету Міністрів України вжити відповідних заходів щодо розвитку сфери протезування в Україні, забезпечивши впровадження і масштабування новітніх іноземних практик та технологій з протезування/ортезування учасників бойових дій, людей, постраждалих внаслідок військової агресії російської федерації проти України та осіб з інвалідністю. В свою чергу Мінекономіки рекомендовано прискорити формування державного замовлення на 2024 рік на підготовку спеціалістів у протезно-ортопедичній сфері, релевантного об’єктивним потребам у профільних медичних, технічних та інших професіях і спеціальностях у сфері протезування та реабілітації. Повний текст Рекомендацій Комітету буде розміщено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/documents/sluhannja/recommend-kom/

Нагадаємо, що аудит Рахункової палати, зокрема, стосувався своєчасності та повноти забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації; нормативно-правових актів, які регламентують порядок забезпечення засобами реабілітації; звітних даних про забезпечення осіб з інвалідністю та інших окремих категорій населення допоміжними засобами реабілітації; повернення засобів реабілітації після смерті осіб з інвалідністю; підбору кваліфікованих кадрів для забезпечення роботи підприємств галузі протезування тощо.

Крім того, Комітет розглянув питання доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до статті 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо проведення перевірок в частині вчинення мобінгу за реєстр. № 11044 від 28.02.2024 р. Автор законодавчої ініціативи народний депутат України Юлія Гришина повідомила Комітет про зростання кількості звернень щодо вчинення мобінгу до Державної служби з питань праці та наголосила на потребі у проведенні позапланових заходів державного нагляду (контролю) за заявою працівника або профспілки з питань вчинення мобінгу під час дії правового режиму воєнного стану. Нагадаємо, що наразі Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачає заборону на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері праці, крім визначених випадків. За результатами розгляду законопроекту Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити проект Закону до порядку денного сесії та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Також народні депутати України — члени Комітету рекомендували Верховній Раді України прийняти за основу наступні законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним:

- проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту майнових прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, за реєстр. № 5098 від 06.02.2024 р.;

- проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними, за реєстр. № 6466 від 24.12.2021 р.;

- проект Закону про внесення зміни до частини шостої статті 300 Цивільного процесуального кодексу України щодо строку дії рішення про визнання особи недієздатною у період дії воєнного стану в Україні за реєстр. № 7199 від 19.03.2022 р.

Про своє рішення Комітет повідомить головний з опрацювання законопроектів Комітет — Комітет Верховної Ради України з питань правової політики.

Прийняття вищезазначених законодавчих ініціатив сприятиме, зокрема, захисту майнових прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. Варто зазначити, що на низці проблемних питань у відповідних сферах, а також на необхідності розбудовувати в Україні захист прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, відповідно до міжнародних стандартів, наголошувалося під час презентації на Комітеті спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Щодо стану додержання соціальних та економічних прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування, в умовах дії правового режиму воєнного стану» 3 квітня 2024 року. «Дякую Комітету за швидку реакцію на доповідь Уповноваженого», — зазначила у своєму виступі представник Уповноваженого з соціальних та економічних прав Олена Колобродова.

Під час засідання Комітет прийняв також рішення про:

- створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про державну ветеранську патронатну службу (реєстр. № 9423) під спільним головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка (на знімку) та голови підкомітету з питань реабілітації ветеранів Ірини Никорак;

-  створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування (реєстр. № 10017) під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Сергія Гривка;

-  створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про облік осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії російської федерації проти України (реєстр. № 10256) під спільним головуванням Першого заступника Голови Комітету Михайла Цимбалюка (на знімку внизу) та голови підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України з 2014 року, Тетяни Циби.

Окремим питанням розгляду стало внесення змін до плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Що стосується проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства за реєстр. № 11006, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити даний законопроект до порядку денного сесії та відхилити. Питання залучення іноземців та осіб без громадянства до ринку праці потребує додаткового опрацювання, зокрема, з точки зору захисту національних інтересів та безпеки України.

Завершуючи засідання, Голова Комітету Галина Третьякова повідомила про свою майбутню участь у засіданні круглого столу щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини у групі справ «Жовнер/Юрій Миколайович Іванов/Бурмич та інші проти України», який відбудеться у м. Львів 14-15 травня 2024 року. Захід організовується Міністерством юстиції України у співпраці з Департаментом з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, а також з проектами Офісу Ради Європи в Україні «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» та «Посилення соціального захисту в Україні».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.