Члени Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики й банківської діяльності прагнуть посилити захист прав позичальників. Народні депутати (Сергій Рибалка, Денис Дзензерський, Віктор Романюк, Максим Поляков та інші) ініціювали зміни в Закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» (№ 1610).

«Цим законопроектом ми розв’яжемо найгострішу проблему, яка нині турбує валютних позичальників, а саме — виселення їх з будинку. У мене є багато звернень від громадян, чиї родини разом з дітьми зараз опинилися без даху над головою через стягнення банками їхнього єдиного житла. Це перший і дуже важливий крок на шляху розв’язання проблеми валютних позичальників у цілому. Найстрашніші речі ми зараз зупинимо й продовжимо працювати над прийняттям законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів», — розповідає заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики й банківської діяльності Денис Дзензерський.

У законопроекті про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» для посилення захисту прав позичальників передбачається:

— заборонити вилучати в безперечному порядку на підставі виконавчого припису нотаріуса нерухоме житлове майно, яке відповідає критеріям, визначеним у цьому законі;

— заборонити примусове виселення мешканців такого житлового майна в будь-якому порядку;

— заборонити вилучати в безперечному порядку на підставі виконавчого припису нотаріуса інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, зазначеного в цьому законі, за недостатності коштів, отриманих стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки).

Автори законопроекту переконані, що його прийняття дасть змогу мінімізувати випадки безпідставного позбавлення житла й зменшити кількість безпритульних осіб. Та й бюджетні витрати на соціальний захист скоротяться.

Вл. інф.