24 грудня Національний банк України, банківські асоціації, банки з найбільшим обсягом іпотечних кредитів, наданих фізичним особам в іноземній валюті, узгодили з валютними позичальниками текст меморандуму про врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів, отриманих в іноземній валюті, та почали процес його підписання.

Фактично Національний банк України визнав, що громадяни, які мають споживчі кредити в іноземній валюті, справді виявилися у скрутному становищі. Відповідальність за це частково лежить і на центральному банку, який вчасно не передбачив масштабів можливої проблеми й не заборонив кредитування в іноземній валюті, та на банківських установах, що проводили занадто агресивну кредитну політику, а також на позичальниках, котрі свого часу не оцінили валютні ризики.

Згідно з меморандумом переведення суми заборгованості у споживчих кредитах в іноземній валюті в гривню має проводитися за курсом на день реструктуризації. Але це не означає, що позичальники погашатимуть свій борг за сучасним курсом. Меморандумом передбачено механізм зменшення суми заборгованості за рахунок:

— прощення суми різниці реструктурованого кредиту (на яку нараховують фіксовану процентну ставку 0,01% річних) між курсом іноземної валюти кредиту на день реструктуризації та офіційним курсом іноземної валюти, установленим Національним банком України на 01.01.2014 (а це 7,993 грн./$1) пропорційно погашенню боржником заборгованості за кредитом;

— фіксації процентної ставки суми кредиту, яка була реструктуризирована за офіційним курсом, установленим Національним банком України на 01.01.2014, на рівні не вище, ніж зазначено в договорі споживчого кредиту в іноземній валюті протягом трьох років з моменту реструктуризації;

— реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, отриманих під заставу нерухомості, залишок по основній частині яких не перевищує 2,5 млн. грн. за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим Національним банком України на 01.01.2014;

— визнання банком безнадійною й такою, що підлягає списанню (прощенню), неустойки (штрафу, пені), яка виникла в результаті неналежного виконання кредитних зобов’язань позичальником за кредитним договором перед фінансовою установою на момент реструктуризації.

При цьому за заявою позичальника може бути замінена ануїтетна форма погашення кредиту на класичну (стандартну). Обмежується предметом іпотеки й відповідальність позичальника за договором валютного споживчого кредиту, крім кредитів, які виступають забезпеченням по зобов’язаннях кредитора (термін «іпотека» у значенні, визначеному в Законі «Про іпотеку»).

Водночас документ передбачає заборону поступки права вимоги іншим фінансовим установам за договором валютного споживчого кредиту без попередньої пропозиції погашення заборгованості позичальником за ціною поступки права вимоги. 

Для того щоб меморандум запрацював, НБУ створить спеціальну комісію з дотримання положень меморандуму та розробить правила проведення реструктуризації. Сам меморандум набуде чинності з моменту набрання чинності законом про внесення відповідних змін до Податкового кодексу щодо банків і фізичних осіб — позичальників споживчих кредитів в іноземній валюті.