23 грудня в Нововолинську на площі Незалежності  відбулося віче учасників загальноміського попереджувального страйку гірників (на знімку). Цією акцією шахтарі прагнули привернути увагу владних структур держави до кризової ситуації на вугільних підприємствах області.

Як розповів телефоном міський голова Віктор Сапожніков, стан справ на шахтах Нововолинська викликає занепокоєння. Йдеться взагалі про їх подальше існування. Згідно з програмою Кабінету Міністрів «Нова політика енергетичної незалежності» до 2020 року в Україні планується приватизувати 37 шахт, законсервувати — 24, закрити — 33. Серед шахт, що передбачається закрити, №1 і №9 «Нововолинські». На шахті «Бужанській», єдиній, яку планують залишити в місті, через брак фінансування працює лише одна лава.

Не зрозуміла поки що ситуація і з шахтою №10 «Нововолинська», з якою у місті пов’язують всі перспективи вугільної галузі. Через 25 років будівництва вона нарешті перейшла в статус передпускової. Щоб перша черга підприємства потужністю 450 тисяч вугілля на рік у 2015-му запрацювала, потрібно освоїти ще приблизно півмільярда гривень. Однак невідомо, чи знайдуться в бюджеті для цього кошти? Чи не збираються, бува, взагалі законсервувати і цю важливу для держави новобудову?

Важко уявити, до якого соціального вибуху це може призвести, адже в Нововолинську планують перевести на Десяту гірників із шахт, що закриватимуться. Боргують шахтобудівникам і цього року. Із запланованих у держбюджеті ста мільйонів гривень станом на 23 грудня виділено лише 37,6 мільйона, а фінансовий рік завершується.

— Останні п’ять днів, — розповідає Віктор Сапожніков, — всі діючі шахти, як і шахта-новобудова, через заборгованість працюють без постачання електроенергії на скіпові стволи. Отже, вугілля і порода на поверхню не подаються.

Занепокоєний ситуацією в Нововолинську і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, який з перших днів перебування на цій посаді визначив шахтарські проблеми як пріоритетні.

— Позиція обласної влади незмінна: жодна шахта в області не може бути закрита, допоки в експлуатацію не буде введено Десяту «Нововолинську», — вважає керівник ОДА. — Якщо в уряду є інша програма дій, то вона має бути винесена на розгляд громади. Наразі робоча група галузевого департаменту Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яка нещодавно працювала в Нововолинську, жодного проекту не представила. Так, утримувати збиткові шахти не потрібно, але діяти треба системно. Не можна три тисячі працівників залишити без роботи. Аби вийти достойно із ситуації, будемо спільно з народними депутатами від Волині напрацьовувати алгоритм дій, щоб у держбюджеті 2015 року кошти на підтримку шахт Нововолинська все ж передбачили.

До речі, саме з такою пропозицією учасники попереджувальної акції в Нововолинську звернулися до Президента, в Кабінет Міністрів, Верховну Раду України. Попри все гірники Волині сподіваються, що їх голос в столиці почують і Нововолинськ збереже за собою гордий статус шахтарського міста.

 

Волинська область.

Фото надане адміністрацією шахти №10 «НВ».