Шквал дзвінків у корпункті «Голосу України» упродовж останнього півтора тижня перетворив його щонайменше на районний штаб з ліквідації сабантую. Сумчани наполегливо рекомендували редакції видання, як представнику четвертої влади, взятися нарешті за погану мітлу і очистити суспільство від всієї погані, яка з початком «всенародної економії електроенергії» перетворює міста на привиди, а життя людей — на суцільну муку і... непорозуміння.

Найчастіші звинувачення, які лунали на адресу «енергогенераторів» як владних, так і «електричних»: хтось свідомо ллє воду на млин російського агресора, провокуючи невдоволення українського суспільства. Мотивація звинувачень? Власник «Сумиобленерго» — російський олігарх, який намагається втілити московський сценарій в життя. А також олігархічні групи, приватні енергетичні компанії (бо державні в Україні вже давно викоренені. — Авт.), вкотре зайнялись перерозподілом енергетичного ринку, зробивши пересічних українців заручниками цього процесу. На підтвердження цього доказу ті, хто дозвонювався, посилались на заяву-обіцянку українського прем’єра, що світло вимикатиметься максимум на дві-чотири години на добу.

«А наші оселі знеструмлені по вісім-дев’ять годин поспіль, — обурювалися співрозмовники. — І робиться це свідомо, аби викликати масові бунти і страйки...».

Не буду переповідати всіх «шляхетних епітетів», якими вони «чистили» і енергетиків, і владу. Зрештою, за бажання, їх можна почути у громадському транспорті,  магазинах, на ринках — всюди, де збереться троє-четверо містян. Як результат, обурені сумчани протестними акціями тричі ставали на прю з владою і енергетиками. Від першої вимагали «придавити енергетиків до нігтя», від енергетиків — аби ті по-хорошому припинили свої «енергетичні шоу».

Не знаю, як там з «п’ятою і шостою колонами», але енергетики і справді залили сумчанам сала за шкуру до неможливого, фактично одразу вистріливши по них у першій декаді грудня з усіх калібрів. Під час цієї атаки вони знеструмили частину обласного центру, переважно «спальні» райони, на дев’ять годин. Відтоді мало що змінилося. Відключення від цивілізації тривають щонайменше вісім годин на добу, але вже «за графіком»: з 8-ї ранку і до опівночі почергово. Дві години світло є, дві — немає. Тож у вечірній час трьохсоттисячне місто, як і наприкінці 90-х (хоча тоді світло вимикали лише на дві-три години на добу. — Авт.), перетворюється на напівпривида-напівпаяца. Спочатку ліва частина шкірить освітлені вікна правій, а потім навпаки. І так щодві години. Історія замовчує, на скільки мільйонів гривень через «світлові» удари у містян згоріло побутової техніки — холодильників, телевізорів, комп’ютерів та інших приладів. Коли минулого тижня на сесії Сумської міськради представники громади зажадали відшкодування за неї від керівників «Сумиобленерго», заступник директора компанії Віктор Рябченко, аніскільки не збентежившись, у відповідь, образно кажучи, скрутив дулю: мовляв, усі негаразди, збитки і незручності, пов’язані з відключенням енергоживлення у місті, — проблеми сумчан, а не підприємства. Обуренню цій заяві у присутніх не було меж, адже у мешканців обласного центру жодної копійки заборгованості перед енергетиками. Зате, не дай Бог, з якихось причин, завиниш плату бодай за місяць — енергетики одразу насилають нарочних до боржників і залякують відрізом електромережі. Оце, вам, і «паритет».

Не менших втрат, аніж приватні та юридичні споживачі, зазнає і саме місто. Комунальну власність розтягують прямо на очах. Так, приміром, за два тижні від початку енергетичного колапсу, у Сумах знищили понад 20 комунальних ліфтів у житлових висотках. Тепер на їх відновлення владі необхідно знайти кілька сотень тисяч гривень. Однак це, так би мовити, «невинні забавки». Минулого тижня, приміром, під час «електричного мовчання» злодії на тривалий час вивели з ладу одну зі знеструмлених електропідстанцій, викравши з неї 18 запобіжників і 3 рубильники. А скільки десятків мільйонів гривень податків, і це лише від одних Сум, недорахується держбюджет від тутешньої торговельної мережі у передноворічні ярмарки? Не погрішу проти істини, коли зазначу, що по Україні ця сума виросте до мільярдних показників. Однак і це ще не все. Постійні перебої у постачанні електроенергії зробили сумські дороги смертельно небезпечними і для пішоходів, і для водіїв через... відключення світлофорів. Уже мали місце кілька дорожньо-транспортних пригод на «безгоспних» перехрестях. На щастя, поки що обійшлося травмами та середніми аваріями. Однак «їдемо» далі.

У сумчан виникли запитання про сплату житлово-комунальних послуг. Через 8-годинне знеструмлення мешканці недоотримують значний пакет обов’язкових комунальних послуг: позбавлені можливості користуватись ліфтами, телебаченням, домофонами тощо, хоча і сплачують за них у повному обсязі. Тому вимагають від очільників міста зменшення плати за них на третину.

Графіки для... дурників?

Аби понизити градус пристрастей, енергетики запровадили у Сумах графік «аварійного виключення енергопостачання», яке загалом триває 16 годин на добу. Містяни здивовані: який графік при аварійному відключенні? У такому разі в усьому світі застосовують віялові знеструмлення, як це було в Україні в 90-х. Але щоб за графіком, та ще й за місяць наперед знаючи, коли і де станеться отой перебір електроструму — це дійсно перебір... Сумчани дійшли висновку: їх знову намагаються «розвести як лохів»? Припущення земляків, схоже, не такі вже й далекі від істини. Яке, скажімо, аварійне виключення енергоносіїв «за графіком» після 17—19-ї години, коли абсолютна більшість промислових підприємств обласного центру працює тільки в одну зміну? Чому «аварійні» відключення за цим же «графіком» передбачені також у вихідні, коли промисловість практично вся «на відстої»? Закономірно виникає підозра: і справді «розводять».

— Перевантаження енергетичної системи України у вечірній час та вихідні та святкові дні, коли 90 відсотків підприємств стоїть на якорі, про яку так «піклуються» енергетики, а з їхнього голосу і заангажовані урядовці — казка про білого бичка, якою олігархічно-можновладна зв’язка залякує населення держави, — висловив припущення у розмові один з депутатів Сумської міськради. — Насправді, увесь цей «дефіцит» електроенергії, заради подальшого збагачення енергетичних баронів та їхніх можновладних посіпак, сьогодні експортується за кордон. Схоже, у когось від жадібності «в очах потемніло». Ось, мені думається, де собака заритий.

Заперечувати цей факт — собі дорожче. Тож міські народні обранці вирішили звернутися за роз’ясненням до прокуратури і Служби безпеки України: де все-таки собака заритий? А заодно вирішили потурбувати і Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з вимогою раз і назавжди припинити енергетичне свавілля за рахунок впровадження віялового відключення напруги тривалістю не довше двох годин на добу. Вирішили піти шляхом черкащан, у яких за кілька годин після письмового спілкування з очільником уряду, наче «бабця пошептала»...

І насамкінець. Громаду Сум також цікавить, як уряд здійснює обіцяні реформи? Мовляв, сумчанам не звикати за роки незалежності до затягування пасків. Але не до останньої дірки на ремені, коли животи зливаються «у голодному екстазі» з хребтом...

 

Сумська область.