Упродовж останніх двох десятиліть у Києві влада, підприємці та кияни ламають списи в боротьбі «за» і «проти» МАФів. Ті, хто «проти», досі не ви-грали практично жодного бою. Це могло б здаватися дивним, адже питання встановлення цих «малих архітектурних форм» урегульовано такими нормами: Земельним кодексом України, законами України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про благоустрій населених пунктів».

Зокрема, законодавцем сформульовано, що розміщення МАФів здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування (Мінрегіонбуд, ч. 4 ст. 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»). На виконання цієї норми закону Мінрегіонбудом розроблено Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затверджений наказом від 21.20.2011 №244.

Але в житті все по-іншому. Значний внесок у цю справу зробили депутати Київради, прийнявши незліченну кількість і таких різних підзаконних актів, що з них, у разі потреби, можна вибирати той, який влаштовує. Особливо, коли потрібно обійти закон. А також у разі нібито «боротьби» міської влади за нібито позбавлення від нелегальних кіосків.

Кіоски під «дахом» можновладців

Цього разу незаконним МАФам у столиці знову оголошено війну. І знову на найвищому рівні: київський міський голова Віталій Кличко зробив спробу легалізувати їх, змусити працювати за правилами.

Градоначальник обурюється: «МАФи блокують виходи з метро, не дають можливості вільно пересуватися до зупинок громадського транспорту. А ті, які розташовані у так званій червоній зоні, ще й створюють загрозу безпеці людей. Незаконні кіоски повинні бути знесені — без винятків і компромісів». Щоправда, міський голова поскаржився, мовляв, при цьому власники МАФів почуваються привільно, оскільки їх «кришує» міліція, прокуратура, хтось у районі, вони навіть намагаються диктувати свої умови».

Загалом, абсолютно справедливі слова, як і обурення щире. А тепер згадаймо, скільки разів і від кого тільки ми їх не чули в тій чи іншій інтерпретації? Я навіть хотіла навести цитати на цю тему з висловлювань екс-градоначальників столиці, починаючи з пріснопам’ятного Черновецького — натхненника і головного МАФізатора Києва. При цьому вони теж скаржилися на горезвісний «дах» вищих начальницьких чинів і «людей зі значками».

Роман вийшов би ганебним

Але, «погортавши» сторінки Інтернету, зрозуміла, що завдання хоча й здійсненне, але нереальне: з цих правильних обіцянок «батьків» міста на часі писати не газетну замітку, а багатосторінковий роман. А передостанній — Попов, усвідомивши нібито неможливість власними силами боротися з власниками МАФів, навіть звертався по допомогу до тепер уже теж «ексів» — тодішніх президента країни і прем’єр-міністра з проханням «навести порядок». Яких тільки комплексних заходів, що «поліпшать, легалізують, виведуть з тіні» тощо, вони не обіцяли! Чим все закінчилося — ми знаємо.

Тепер ось на старт вийшов Віталій Кличко. На початку літа він навіть намагався поборотися з незаконними спорудами. За його розпорядженням було очищено 20-метрові зони біля входів у деякі станції метро. Але святе місце порожнім не буває, і його дуже швидко освоїли лоточники, влаштувавши там ще потворніші базари. Втім, до більшості станцій підземки у міської влади руки не дійшли, а швидше за все — не побажали «дійти»: різні лотки, кіоски, пересувні машини, які торгують напоями та наїдками, досі стоять, звичайно ж, і на забороненій законом території...

Нещодавно — під час сесії Київради, Кличко знову торкнувся «мафівської» теми, пообіцявши впоратися з кіосками до весни наступного року. Цього разу він робить ставку на керівників районів, котрі, за його словами, відповідають за це. Інакше їм загрожує звільнення. І повідомив, що боротьба все-таки йде: щодня демонтується... 10 МАФів. Ох...

Не тільки заради вигоди

Передвиборчі обіцянки Кличка в частині, що стосується злощасних так званих малих архітектурних форм, я сприйняла не те що з великою вірою, але все-таки з надією, що йому вдасться навести в цьому порядок. Ну, людина хоча б знає, який вигляд мусить мати місто, а також розуміє, що, крім грошей і вигоди, ще існує і краса. Що, зрештою, і за зовнішнім виглядом столиці судять про країну.

Мені здавалося, що новий градоначальник мав би дуже добре уявляти масштаби цього справжнього лиха для киян, а також величезні грошові обороти, якими в цій сфері орудують люди, котрі заради наживи присмокталися до влади. Як і те, що так просто вони цей шматок не віддадуть. Адже що Кличко ставить у цій справі на перший план? Прибрати незаконні МАФи! Його підлеглі, поспішаючи виконати вказівку, з ніг збиваючись, мчать до цих самих незаконних будівель.

А їхній господар не без торжества підсовує представникам влади дозвільні документи на право стояти саме тут: на «червоних лініях», входах-виходах, газонах, просто під вікнами житлових будинків. А також біля зупинок громадського транспорту, витісняючи перехожих на проїжджу частину, закриваючи водіям автомобілів огляд дороги. Представники влади переконуються, що кіоск установлено з їхнього таки дозволу і гідно ідуть геть. Та невже ніхто не замислився, у який спосіб підприємці отримали дозвіл на те, що законом заборонено? Втім, вони вже точно знають, у який...

Скільки МАФів потрібно Києву

Написано на цю тему — переписано: і в «Голосі України», і в інших виданнях, які справді намагаються змусити можновладців не те, щоб зовсім полюбити місто, в якому вони живуть, а бодай трохи вгамувати свої апетити і остаточно не перетворювати його на смітник. Найбільше мені подобається начальницька статистика щодо кількості МАФів: то їх налічують 5, 8, 10, 14 тисяч, а то і всі 15—20 тисяч. Та це ж начебто офіційна «статистика». А те, що зверху? З року в рік, незважаючи на «боротьбу» з кіосками, незважаючи на те, що в Києві діє мораторій на їх установлення, більшає їх на тисячі й тисячі. Тим часом пан Кличко пишається 10 демонтованими МАФами...

Особливо подобаються стогони відповідальних осіб про неможливість установити точні «обсяги» лиха, мовляв, незаконні кіоски з’являються хаотично, і простежити за «процесом» неможливо. Ох, як лукавлять відповідальні за цю справу особи! Поділився зі мною досвідом звільнений чиновник районного масштабу, анонімно, правда, що в кожній РДА міста є управління з благоустрою, співробітники яких зобов’язані щодня оглядати свої території і виявляти порушників. Вони і виявляють. Та чомусь більшість МАФів і залишаються торгувати там, де це робити не годиться.

Крім цього, чимало тимчасових споруд незрозуміло як стали об’єктами нерухомості, що створює практично нерозв’язну проблему. Приміром, кіоски, встановлені незаконно на «червоних лініях» біля станцій метро, справді були знесені. Але на їх місці вже повиростали капітальні споруди величезних торговельних центрів та офісних приміщень, залишивши для проходу пасажирів вузький простір. Як, наприклад, біля станції метро «Лівобережна», і чекає відкриття величезна комора біля нового виходу метро «Дарниця». А ще не так давно тут був просторий сквер з дорослими березами. Сумно це.

Лівий хук не допоможе

Утім, київський міський голова в одному з інтерв’ю на цю тему зауважив, що про знесення всіх МАФів не йдеться, а тільки про ті, які працюють незаконно. Багато хто з їхніх власників не хочуть платити пайову частку, і тому вдаються до різних маніпуляцій. А правила роботи повинні бути прозорими й однаковими для всіх. Вони зможуть продовжувати роботу, якщо платитимуть гроші до бюджету і будуть офіційно підключені до електромережі столиці, пообіцяв Кличко. Тобто підсовуй отримані за хабарі дозволи, плати до міського бюджету, і торгуй собі далі на входах-виходах, газонах, біля шкіл і під вікнами житлових будинків. Як кажуть, ось тобі, бабусю, і Віталіїв день...

Днями київський міський голова звернувся до киян знову-таки з дуже правильним закликом — добровільно заощаджувати електроенергію у зв’язку з усім відомою ситуацією в країні. Але чомусь не йдеться про інше заощадження: безліч МАФів хоча й підключені до ліній електропередач, але працюють без лічильників, попросту крадучи енергію на очах у всіх.

І насамкінець. Усі ці розклади з «мафівською» торгівлею в столиці навряд чи невідомі київському міському голові. Зрозумілі його «биття» рибою об лід, простіше — неможливість домогтися в цій справі бодай якихось результатів. І зрозуміло, чому: «кришують» кіоски люди відомі, впливові, у тому числі й соратники по партії, що давно вже не секрет. Цілком очевидно, що знаменитий лівий хук відомого й улюбленого спортсмена тут не допоможе. Що залишається? Думай, думай, голово! Якщо, звичайно, хочеш увійти в історію міста не як черговий «мафізатор»...

 

На знімку: 12 грудня 2014 р. Голова КМДА Віталій Кличко спілкується на Хрещатику з мітингувальниками, які прийшли висловити невдоволення Генпланом-2025.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).

Не так давно тут, біля станції метро «Дарниця», був березовий гай, потім берези вирубали, замінивши їх МАФами, «наливайками», кіосками. А потім міська влада з ними «поборолася». В результаті з’явився торговельний центр, залишивши для пішоходів вузький прохід, затиснутий зусібіч «точками».

До цього стовпа з електрикою «присмокталися» нелегальні МАФи.

 Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.