Одноденний страйк київських транспортників, а точніше — працівників трьох трамвайних депо, які тиждень тому відмовились виїздити на маршрути, поки їм не буде виплачено борги у зарплаті за кілька місяців, — не минув дарма. Уже наступного дня на картки працівників КП «Київпастранс» почали надходити зароблені ще у вересні кошти. Та це — не єдиний «здобуток» протестувальників. Бунт трамвайників привернув увагу і силових структур.

«СБУ затримала декількох людей, і вони дають пояснення, чому у такий важкий і для країни, і для підприємства час підбурювали народ до страйку», — заявив одразу після акції протесту в ефірі одного з телеканалів генеральний директор КП «Київпастранс» Сергій Майзель. За його словами, кілька диверсантів намагалися заблокувати роботу транспортного підприємства і зірвати вихід на маршрути всього комунального транспорту міста...

У незалежній профспілці «Трудова солідарність», чиїх активістів і називають «диверсантами», переконують: підтримуючи страйк транспортників, на меті мали одне — допомогти людям одержати свої зарплати. Обвинувачення у підготовці диверсії відкидають. Натомість закидають керівництву «Київпастрансу» спробу запустити репресивну машину проти найактивніших учасників протесту.

— Рішення страйкувати прийняли самі працівники «Київпастрансу». Планувалося, що жоден автопарк не виїде на маршрути. Наша профспілка цю ідею просто підтримала, — пояснив учора під час прес-конференції у столиці Віталій Махинько, голова незалежної профспілки «Трудова солідарність». — Сьогодні ж ми помічаємо тенденцію звинувачувати усіх учасників соціальних протестів у дестабілізації ситуації в Україні і навіть співпраці зі спецслужбами ворожих держав. У даному випадку «агентів» шукають серед людей, яким місяцями не виплачували зарплати.

Нині активісти зазнають значного пресингу з боку керівництва КП, — переконують у «Трудовій солідарності». Йдеться про профілактичні бесіди та настійливі рекомендації більше не страйкувати. Іноді, буцімто, доходить і до погроз звільнення. «Є інформація, що керівництво намагається з’ясувати імена тих, хто був ініціаторами страйку, хто викликав журналістів», — каже Олег Костюк, активіст «Трудової солідарності».

Проте відступати незалежна профспілка не має наміру, і подала заяви в прокуратуру та міліцію з вимогами відкрити кримінальну справу проти керівництва КП через невиплати зарплати і перевірити фінансову діяльність підприємства. «Слабо вірю в ефективність цих дій, але... Крім того, зараз ми готуємо листа на ім’я голови СБУ», — сказав профспілковий лідер.

Тим часом у самому «Київпастрансі» заяви про репресії та переслідування своїх працівників-страйкарів спростовують. «Про які репресії можна казати, якщо усі члени груп активу страйку, навколо яких гуртувалися інші співробітники, працюють у штатному режимі. Жодних репресій не було застосовано, нікого не звільнено. Понад те — усім учасникам-активістам надано гарантії керівництва структурних підрозділів, що нікого не звільнять, і жодних переслідувань не буде. І це навіть попри те, що люди, певною мірою, порушили закон», — запевнили «Голос України» у прес-службі комунального підприємства.

А щодо виплат заборгованості у зарплатах, то, буцімто, у вівторок із трамвайниками повністю розрахувались за жовтень. Учора мали намір погасити сповна заборгованість за жовтень і перед тролейбусниками та автобусниками. Від планів до кінця року (до 29 грудня) розрахуватись зі своїми працівниками в КП також не відмовляються. При цьому очікують, що уже сьогодні київська міська рада прийме рішення про збільшення статутного капіталу «Київпастрансу» на 54 мільйони гривень.

«У нас є інформація, що якби люди не вийшли на страйк — вони б гроші не отримали», — зізнався В. Махинько. А тому, якщо і далі транспортникам не виплачуватимуть зароблене у таких масштабах, то страйків уникнути не вдасться.