Справжня мужність, стійкість, велич минулого має відгомін у сучасності. Згадуючи цього року 160-річчя початку Кримської (Східної) війни 1853—1856 років, ми маємо в її вивченні приклади саме цих видатних якостей, що їх продемонстрували учасники того давнього конфлікту, який прогримів на Кримській війні понад півтора століття тому. Є небайдужі люди, дослідники історії, симпатики військово-історичної реконструкції, представники руху «живої історії», які не дають нашим сучасникам забути про ту війну. Про подвиги, славу, вічні поняття відданості, честі, вірності присязі та військовому обов’язку.

Наразі вже декілька років існує рух реконструкції Кримської війни, щороку проводяться хоч і невеликі за кількістю учасників, проте значні за суспільним резонансом військово-історичні заходи. Справжнім щорічним місцем збору учасників з України та іноземних членів військово-історичних клубів став Міжнародний військово-історичний фестиваль «Альмінське діло», присвячений Альмінській битві 1854 р. Фестиваль уже вп’яте відбувався на території КРУ «Бахчисарайський історико-культурний заповідник», на історичному полі битви при меморіалі «Поле Альмінської битви» у селі Віліне Бахчисарайського району. (Інформаційний партнер фестивалю — «Голос України».)

Зрілість та міць військово-історичного руху реконструкторів Кримської війни підтвердила активна участь шанувальників історії з декількох країн, що стали учасниками липневого фестивалю 2013 року «Балаклавська балада» (на знімках). Він став яскравим епізодом непересічної культурної та пам’ятної події — Українсько-британського авіаційного тижня. На землі й у небі над полем Балаклавської битви реконструктори України, Росії, Білорусі, а також авіатори з Великої Британії, серед яких був і двоюрідний брат королеви принц Майкл Кентський, спільно згадали про епічний епізод Кримської війни. Неабияку організуючу роль у створенні унікального військово-історичного видовища відіграла відома своїми масовими заходами молодіжна громадська організація «Київський клуб «Червона зірка».

Черговий, уже шостий поспіль, міжнародний військово-історичний фестиваль реконструкторів Кримської війни «Альмінське діло» відбудеться 28—29 вересня 2013 року. Його програма складатиметься з двох етапів: реконструкції епізоду Альмінської битви 28 вересня та публічного уроку воєнної історії у м. Севастополь, на території Військово-історичного музею України, розташованого в унікально збереженій фортифікаційній споруді «Михайлівська батарея».

Вражаюча музейна експозиція, де велика кількість меморіалів та історичних пам’яток періоду Кримської війни підживлюють інтерес до цієї героїчної та трагічної сторінки історії України та Криму, надасть вам можливість перевтілитися в ті часи та відчути себе учасником тих подій.

2014 року відзначатимуть 160-літній ювілей знаменних битв Кримської війни — Альмінської, Інкерманської, Балаклавської. З метою гідної підготовки до цих знаменних дат в історії науковці та реконструктори військової історії України, Росії, Франції, Великої Британії, Італії та інших держав планують проведення масштабних військово-історичних заходів.

Запрошуємо кримчан та гостей Криму 28 та 29 вересня 2013 року на яскраве видовище — реконструкцію епізодів Альмінської битви та Кримської війни в цілому, організовані силами шанувальників військової історії за підтримки різних гілок влади Кримської автономії, Міністерства оборони України, Міністерства доходів і зборів України, музейного співтовариства та багатьох інших державних і громадських організацій.