Олійноекстракційним заводам бракує соняшнику
 
Як ми вже писали, нинішнього року в нашій країні очікується рекордний урожай соняшнику. Міністерство сільського господарства США напророчило навіть, що, у підсумку, на українських полях стратегічної для переробних підприємств культури зберуть 11,5 мільйона тонн. Тоді як у минулому сезоні мали 8,4 мільйона. Щоправда, прогнози галузевої асоціації дещо скромніші — у засіках буде 9 мільйонів тонн. Приблизно стільки само обіцяють і в Мінагропроді. Такому різнобою можна пошукати пояснення. Найімовірніше, американці спираються на якусь їм одним відому додаткову інформацію. Можливо, здогадуються, що керівники господарств нерідко занижують урожайність, щоб, продавши зібране прямо з-під комбайна, заробити собі на неврахованому. А може й мають рацію ті експерти, які звинувачують захід в «продуктовій змові». Мовляв, спеціально озвучуються завищені прогнози, щоб збити ціни і на український соняшник, і на олію. Як воно насправді — доводиться лише здогадуватися.
Парадоксально, але, незважаючи на збиральну кампанію, що давно (ще в середині серпня) стартувала, і величезні посівні площі, переробники відчувають дефіцит сировини. Головна причина такого врожайного парадоксу — багато аграріїв притримують зібране насіння. Вони називають сформовані ціни низькими (нині переробники дають у ліпшому разі 3 тисячі гривень за тонну, хоча торік можна було виручити в півтора разу більше) і чекають подорожчання. З другого боку, дощі перешкоджають збиранню, а відповідно й зростанню пропозиції.
Про парадокси на ринку соняшнику говорили під час Міжнародної конференції з олійних культур, що минулого тижня відбулася в Києві. Цікаво, що подія привернула увагу 160 осіб із 120 держав, хоча Україна експортує соняшникову олію до 90 країн. А з Китаю прибула ціла делегація.
За словами аналітика «УкрАгроКонсалта» Юлії Гаркавенко, кожний сезон підносить нам сюрпризи. Нинішній почався із здешевлення ріпаку. В об’єднаній Європі культура опустилася в ціні до 340 євро за тонну, що позначилося й на українському ринку. Усьому виною високий врожай ріпаку: і у нас, і в ЄС, і у світі. Річний приріст виробництва на планеті становить 3,6 мільйона тонн. І це можна вважати рекордом, що для багатьох сільгоспвиробників, на жаль, став шоком. Вони не очікували, що ціни на ріпак упадуть нижче 4 тисяч гривень за тонну, а затим почали казати, що з олійних культур найвигідніше вирощувати не ріпак, а соняшник. Мовляв, з року в рік він залишався найрентабельнішою культурою, за нього завжди можна одержати гарні гроші.
Однак і цей «фаворит» підніс сюрприз. На початку збирання ціни на соняшник не просто знизилися — обвалилися. За нього давали лише 2600—2700 гривень за тонну — навіть менше, ніж у 2011-му врожайному році. Якщо порівнювати із середніми цінами минулого сезону, то вартість соняшнику впала на 1650 гривень, тобто на 200 доларів за тонну.
І в цьому сегменті, на думку Юлії Гаркавенко, головною причиною обвалу цін став значний урожай цієї культури як в Україні, так і в багатьох країнах. Річний приріст виробництва соняшнику у світі оцінюється в 5,5 мільйона тонн. Втім, для аграріїв цей аргумент виявився малопереконливим. Причому, не тільки для наших. 
У Болгарії, інших державах чорноморського регіону сільгоспвиробники підозрюють трейдерів і переробників у змові. Хоча останніх навряд чи варто обвинувачувати в тому, що сталося. Та й логіку переробних підприємств можна зрозуміти. Адже вартість на всі види олії різко впала порівняно з минулим сезоном. А закупівельні ціни на сировину сильно залежать від цього чинника.
Втім, якщо розібратися, то насіння подешевшало на 31%, а олія лише на 23%. Але це свідчить лише про те, що у разі подальшого падіння цін на олію, ціни на насіння можуть залишатися на тому самому рівні або навіть зростати, зазначає Юлія Гаркавенко. До речі, так і відбувається — останні кілька тижнів олійні знову дорожчають через несприятливі погодні умови в США й конфлікт у Сирії. Ці чинники змогли повернути негативну для аграріїв тенденцію. Ціни на нафту й сою почали зростати, а за ними — підтягуватися всі олійні культури та олія.
Якщо підвести риску, з великою часткою ймовірності можна припустити, що ціни на соняшник на внутрішньому ринку до нового року підвищаться. Тим паче що попит з боку заводів дедалі збільшується. Адже тільки за останній рік потужності з переробки олійних зросли ще більш як на два мільйони тонн.
 
ТЕНДЕНЦІЇ
 
Ріпак вирушає в дорогу
 
За два з половиною місяця Україна вивезла мільйон тонн ріпаку, тобто майже 45 відсотків зібраного. Швидше за все, до нового року весь урожай ріпаку буде експортовано.
 
Прогнози
 
На порозі соєвого буму
 
Ще недавно соя була найдешевшою серед олійних культур. Але наприкінці 2012-го вона обігнала не тільки ріпак, а й майже завжди дорогий соняшник. Ціни на сою досягали 5,6 тисячі гривень за тонну, а з доставкою на завод підскочили навіть до 6 тисяч. Хоча в поточному сезоні її вартість також підупала, за прибутковістю соя перевершила і ріпак, і соняшник.
За прогнозами експертів «УкрАгроКонсалта», Україна стоїть на порозі соєвого буму. Соняшник, що завжди значився найприбутковішою культурою, в останні роки переслідує соя. У поточному сезоні, найімовірніше, саме вона буде паличкою-цяцянкою для сільгоспвиробників. Адже на сою великий попит і з боку переробників, і з боку експортерів. До речі, зовсім недавно Китай дозволив ввезення української сої, і якщо вона сподобається в Піднебесній, також як і наша соняшникова олія, то про її збут можна не турбуватися. Та й попит з боку Росії дуже великий, особливо якщо врахувати великі втрати через підтоплення урожаю в Амурській — основній соєвій області.
На конференції побувала Галина КВІТКА.