Експериментальний сад субтропічних культур розташований в селищі Кореїз біля підніжжя гори Ай-Петрі, у мальовничій долині Чалдон. Ідея створити його на Південному Березі Криму виникла ще в 90-х роках. Поле очистили від старої виноградної лози й перетворили на екзотичні тропіки. Майже двогектарний сад перебуває у віданні Кореїзького відділення Державного підприємства «Лівадія». Працюють тут за підрядом Ганна й Анатолій Солдатенки. А також їхня «бригада швидкої допомоги»: троє синів, дочка й п’ятеро онуків, які приїжджають на перше ж прохання старших.
У саду ростуть п’ять сортів ківі, тринадцять сортів граната, дев’ять видів кизилу, вісім — хурми, по два сорти маслин і фейхоа. Але якщо їх посадки мають сортовипробний характер, то ківі вирощується як промислова культура у відкритому ґрунті.
Це тепер Анатолій Солдатенко вважає рослину невибагливою, схожою на виноград і такою, що не потребує особливих агротехнічних прийомів. А спочатку, пригадує, трусилися над саджанцями, поливали, кланяючись кожному паросточку, плекали, як дітей.
— Догляд такий само, як і за виноградом: підрізування, підв’язування, побілка штамбів, обробка міжрядь, ремонт шпалер, — каже агроном Кореїзького відділення ДП «Лівадія» Олександр Кирюшкін. — Тільки пухкий ґрунт ківі не любить, оскільки коріння залягає близько до поверхні. З цієї само причини влітку потрібен постійний полив. З водою в нас завжди проблема, тому встановили краплинне зрошення, а воду беремо з природного джерела. Зате шкідників у рослини нема, тому немає й потреби в хімічній обробці. Врожай у ківі — 80—90 центнерів з гектара. Це навіть більше, ніж у винограду. Та й рентабельність на порядок вища. Тож ківі винограду не завада.
На підході до ділянки з хурмою дорогу перегородила зграя гелготливих гусей.
— Якщо хтось чужий приходить — це наш перший сигнал, — говорить Ганна Солдатенко. —- Потім з’являються собаки, а їх у нас вісім. Охорона серйозна, як правило, вдруге не лізуть.
Сад справді вражає, особливо гранати. Деякі плоди — важать  до семисот грамів. Навіть не віриться, що рідні, кримські. Зібраний урожай продають у санаторії й дитячі садки. Місцеві мешканці беруть саджанці ківі для своїх ділянок. Зиму рослини переносять стійко, урожай гарний, а плоди смачніші й дешевші за заморські. 
Хурма, маслини — усе красиве й апетитне, шкода, що дозріють тільки через місяць. Дуже хотілося скуштувати!
Фото автора.
Ганна Солдатенко під час підв’язування гілок ківі.