У Криму назріває конфлікт через наміри відкрити кар’єр із видобутку щебеню біля природного заповідника «Кара-Даг» і курортного селища Коктебель. Будівельна компанія, яка виграла аукціон на промислову розробку надр, от-от може розпочати роботи. Проти виступають жителі селища, місцеві депутати та екологи. Так на одній чаші ваг опинилося майбутнє курорту і заповідника, а на другій — кубометри щебеню.

Конфлікт виник, коли ТОВ «Стройпрогресс» виграло проведений Державною службою геології та надр України конкурс на промислову розробку Планерського родовища вулканічної породи андезиту. За підрахунками геологів, із розвіданих покладів можна отримати 

3 мільйони кубометрів дуже міцного будівельного щебеню. Однак проблема в тому, що від промислового майданчика до Коктебеля три кілометри і лише 450 метрів до меж Карадазького природного заповідника Національної академії наук України.

Спеціальний дозвіл на розробку видано до 14 грудня 2017 року. Безпосередньо кар’єр займатиме 6,26 гектара, ще 1,01 гектара виділяється під дробильний цех. Водночас будівельна компанія впевнена, що їхній проект буде корисний Коктебелю, оскільки створить 100 нових робочих місць. 

Крім безпосередньо кар’єру і дробильного цеху, ТОВ «Стройпрогресс» претендує загалом на 50 гектарів землі, частина з яких за затвердженим Генеральним планом розвитку Коктебеля входить у межі селища або належить до його юрисдикції. 

Щойно про ці плани дізналася громадськість, проти майбутнього кар’єру виступили жителі селища. Ще до курортного сезону в Коктебелі розпочався збір підписів з вимогою зупинити розробників. У червні до цієї протестної кампанії долучилися депутати селищної ради зі своїми аргументами.

Юристи теж кажуть, що з виділенням землі під кар’єр у безпосередній близькості від заповідника не все гаразд. «По-перше, на землях природно-заповідного фонду, а також поблизу таких земель забороняється будь-яка діяльність, що негативно впливає або може негативно вплинути на стан природних комплексів та об’єктів і перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням», — сказав «Голосу України» управляючий партнер АТ «Адвокатська колегія «STATUS» Артем Пепа. Саме цього — створення охоронної зони навколо заповідника — домагаються нині місцеві депутати.

«По-друге, виділення для потреб кар’єру земель, які належать за генпланом до земель категорії житлової й громадської забудови, є прямим порушенням Земельного кодексу України й Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», — вважає адвокат.

Своє занепокоєння планами розпочати масштабні роботи поблизу Карадазького природного заповідника висловлюють і його співробітники. «Наші фахівці вважають, що таке втручання в природу на межі із заповідником, звичайно, призведе до порушення екологічного балансу. Тим паче що там планують проводити підривні роботи, — сказала «Голосу України» директор заповідника Алла Морозова. — Крім того, на території заповідника розташована станція екологічного моніторингу, єдина від України, внесена в систему таких само міжнародних станцій. Нас непокоїть, що сусідство кар’єру й робота важкої техніки вплинуть на дані високоточних вимірювальних приладів».

Категорично проти планів розробки родовища поблизу заповідника виступають і вчені Кримської академії наук. «Я сам геолог і знаю, що таке гірське виробництво. Тому задум із кар’єром, поза сумнівом, варварський, — каже доктор геолого-мінералогічних наук, професор Віктор Тарасенко.

Аргументований висновок учених, за словами Тарасенка, буде готовий наприкінці вересня — на початку жовтня. Експерти обіцяють довести його до громадськості, а тим часом ТОВ «Стройпрогресс» зробило ще один крок до своєї мети й уже отримало в Раді міністрів АРК дозвіл на розробку проекту землевпорядження. Протистояння громадськості й розробників триває.

Невже щебінь важливіший за все?

Офіційна позиція

У Ради міністрів Криму є свої аргументи на користь видобувного кар’єру і вони теж продиктовані екологією. По-перше, розповів журналістам Голова Ради міністрів автономії Анатолій Могильов, щебінь Шархинського кар’єру, що використовується нині для підсипання пляжів, багатий на вапно. Через це біля кримських берегів практично перестала водитися риба. А андезит, який збираються добувати в районі Коктебеля, шкідливих домішок не містить й ідеально підходить для пляжів. По-друге, вважає Анатолій Могильов, бюджетоутворююче підприємство потрібне селищу, адже курорт тут не цілорічний. Зрештою, глава кримського уряду сам ініціював круглий стіл з екологами, особливо підкресливши, що останнє слово буде за ними. «Я хотів би почути від наукового співтовариства об’єктивну оцінку можливості чи неможливості розробки потрібного Криму кар’єру з видобутку піску, наскільки він вплине на екологічну ситуацію в Карадазькому заповіднику», — заявив Анатолій Могильов.