Упродовж декількох останніх років журналісти «Голосу України» звертали увагу Київської міської держадміністрації, екологічних установ, громадських природоохоронних організацій, правоохоронних органів, а останнім часом і недавно заснованої Дніпровської екологічної прокуратури на варварське знищення ландшафтного парку «Дніпровські острови», його самовільну забудову, забруднення довкілля, зокрема, Долобецького та Венеціанського островів.

Незважаючи на це, ситуація на краще не змінювалася. Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури оприлюднила заяву. В ній ідеться, що за дорученням Дніпровського екологічного прокурора Олександра Галкіна Київською міжрайонною екологічною прокуратурою із залученням контролюючих органів та органів виконавчої влади здійснено комплексну перевірку дотримання вимог земельного і природоохоронного законодавства на території регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» — островів Венеціанський і Долобецький.

Факти самовільного будівництва і захоплення  земельних ділянок суб’єктами господарської діяльності виявлено вздовж берегів Дніпра на всій території парку. Внаслідок такої незаконної діяльності бюджет міста недоотримав мільйони гривень орендної плати.

За цими фактами Київською міжрайонною екологічною прокуратурою зареєстровано два кримінальні провадження і заявлено вісім позовів про звільнення самовільно захоплених земельних ділянок площею майже 7,5 тис. кв. м нормативною вартістю понад 18 млн. грн. Зокрема, на території Долобецького острова на самовільно захопленій земельній ділянці розташований ресторанно-пляжний комплекс, до складу якого входить низка незаконно побудованих капітальних і тимчасових споруд.

За цим фактом прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 197-1 Кримінального кодексу, яка передбачає позбавлення волі на строк від одного до трьох років. Водночас в Управління контролю за благоустроєм внесено подання про демонтаж незаконно встановлених тимчасових споруд і заявлено позов про звільнення самовільно захопленої земельної ділянки.

Відсутність дієвого контролю з боку Управління контролю за благоустроєм КМДА та його структурних підрозділів дозволило несумлінним підприємцям незаконно встановити тимчасові споруди й літні майданчики. Також не було забезпечено відповідно до санітарних норм періодичність відбору проб води з відкритих водойм на території Гідропарку, неналежно вживалися заходи щодо припинення порушень санітарного законодавства. Посадовці Державної екологічної інспекції самоусунулися від контролю за діяльністю готельно-розважальних і ресторанних об’єктів. Цьогоріч не здійснено жодної перевірки таких об’єктів щодо проведення викидів стічних вод у Дніпро. Для виправлення ситуації прокуратурою внесено подання керівникам відповідних органів державного контролю з вимогами невідкладно усунути встановлені порушення та притягнути винних у неналежному виконанні посадових обов’язків до відповідальності.

З метою усунення цих порушень Київською міжрайонною екологічною прокуратурою внесено три подання, за результатами розгляду яких демонтовано 12 літніх закладів громадського харчування.

Також перевірками встановлено факти невідповідності розміру орендної плати вимогам законодавства. Для усунення порушень прокуратурою пред’явлено 10 позовних заяв про внесення змін у договори оренди, площа земельних ділянок за якими становить 4 тис. кв. м. Отож щорічно до місцевого бюджету столиці додатково надходитиме майже мільйон гривень.

Основною причиною порушень є бездіяльність посадовців КП «Плесо» у розробці проектів організації та утримання регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», невинесення його території в натуру і відсутність охоронних зобов’язань. Голові КМДА внесено подання, за результатами розгляду якого з міського бюджету надано кошти для проведення робіт з винесення меж території регіонального ландшафтного парку в натуру.

Ще однією причиною порушень є самоусунення уповноважених органів із здійснення контролю за суб’єктами господарювання, розташованими на островах Венеціанському і Долобецькому. Загалом через відсутність дієвого контролю на землях водного фонду до відповідальності притягнуто п’ять посадових осіб органів державного контролю. 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

Читати про успіхи Дніпровської екологічної прокуратури у справі наведення порядку в Гідропарку приємно. Але, приміром, чи втішає киян повідомлення, що завдяки її діяльності тут демонтовано 12 літніх закладів громадського харчування? Адже інформація про це з’явилася наприкінці сезону, коли й самі нелегальні підприємці згортають роботу. Чи може прокуратура гарантувати, що їхні точки не з’являться тут навесні наступного року?

Але якщо з тимчасовими спорудами прокуратура бодай намагається боротися (щоправда, з цим завданням цілком може впоратися й районна влада), то до таких само незаконних, але капітальних, яких у Гідропарку набудовано безліч, її співробітники ніяк не зважаться підступитися. Чому? Адже власники і тих, і других однаково порушують закон...

Прокуратура може заперечити: мовляв, існує процедура, визначена Законом «Про регулювання містобудівної діяльності». За нею спочатку вноситься припис про демонтаж, після чого рішення ухвалює суд. Справді, така процедура є. Але вона стосується Держархбудінспекції! Тим часом прокуратура може застосовувати до порушників законодавства ширші повноваження. Тим паче що відповідний прецедент з демонтажем уже існує.

І насамкінець щодо нарікань прокуратури на бездіяльність інших органів влади. Почасти вони справедливі: важко контролювати всіх і вся, та ще й виконувати чужі обов’язки. Однак така вже у прокуратури місія — здійснювати нагляд за дотриманням законів. І якщо котрийсь із чиновників, приміром, райбудінспекції чи органу благоустрою не виконує покладених на нього обов’язків, то прокурор може внести щодо цих посадових осіб подання і вимагати притягнення їх до відповідальності.

 

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ.

На знімку: нелегальні тимчасові споруди демонтовано. А капітальні, як ця, що на знімку, стоятимуть?

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).