Кінець березня запам’ятався киянам раптовими рекордними снігопадами, які не тільки спровокували транспортний колапс у місті, а й завдали істотної шкоди здоров’ю, збитків майну громадян.
Але цього року мешканці столиці виявили характер, звернувшись із позовами до суду, вимагаючи від міської влади фінансових компенсацій. І багато хто з них домігся свого. Приміром, власниця автомобіля, на який звалився сніг з даху на Оболонській набережній, одержала 84,5 тис. грн. А юристові Роману Оводу за пошкоджений шматком льоду дах його авто виплатили 12 тис. грн. За травми — переломи й синці киянам переказано 17 тис. грн. компенсацій від ЖЕКів.
— Так багато судових позовів до комунальників виграно вперше, — каже правозахисник Едуард Багіров. — Але варто визнати, що й заявників було на третину більше, ніж торік. І річ не лише в тім, що людей травмувалося більше. Вони, нарешті, зрозуміли: тільки коли почнуть обстоювати свої права в судах, місто стане чистішим і безпечнішим. Я певен, що цього року ті комунальники, яких людям удалося покарати, будуть ставитися до своєї роботи набагато ретельніше.
А от родині загиблої від удару бурулькою по голові жінки на вулиці Ярославів вал влада не виплатила компенсацію. «Справу було порушено щодо начальника ЖЕКу за статтею «службова недбалість», — розповідає син загиблої Олександр. — Але він послався на посадову інструкцію: мовляв, не його провина, що ця брила льоду утворилася. «Стрілки» перевели на головного інженера, а той заявив, що винен майстер. Ми мали вирішувати, карати майстра (а йому загрожувало ув’язнення) чи ні? Вирішили не карати. Адже з’ясувалося, що він навіть за великого бажання не зміг би зняти бурульку з даху: і в штаті був сам-один, і, щоб дістатися до неї, потрібна драбина, якої, звісно, не знайшлось. І нам стало його шкода».
Справедливість перемогла? Але ж насправді покарані не винуватці обурливої безвідповідальності, а самі... кияни, з чиїх податків виплачено компенсації...
Фото Ксенії ЗАМОЖНОЇ (з архіву «Голосу України»).