Під таким лозунгом учора під стінами Генеральної прокуратури України працівники автомобільних стоянок та небайдужі кияни провели акцію протесту. Близько ста її учасників вимагали припинити захоплення столичних парковок.
«Рейдери намагаються захопити понад 200 автостоянок. Нині стрілянина, вибухи, побиття битками — типове явище на майданчиках для паркування. Такими бандитськими методами за допомогою «тітушок» намагаються витіснити із цього бізнесу конкурентів. Міліція, що прибуває на місце події, проявляє пасивність. Під час сутички молодики застосовують вибухові пристрої та пістолети. Уже є двоє потерпілих. Одного чоловіка поранено з пістолета (прострілена нога), у другого — крововилив в око від попадання вибухового пакета», — коментує ситуацію один із координаторів акції Андрій Воробйов.
Типовим прикладом є ситуація на стоянці в Дарницькому районі столиці на вулиці Ревуцького, 1. Більше року там триває справжня війна. 2012-го понад 50 молодиків уперше намагалися захопити її. Зламавши двері в охоронців, вони виштовхали їх за територію парковки. Рейдери відразу стали наводити свої порядки, вимкнувши відеоспостереження. Однак згодом на місце події приїхали водії і змусили невідомих залишити територію.
— На стоянці люди стали наметовим містечком. Близько двох десятків активістів цілодобово охороняли її. Люди категорично проти знесення майданчика і вже зібрали кілька сотень підписів. Однак це не допомогло. Адже нещодавно декілька десятків молодиків знову захопили парковку. Цікаво, що вона функціонує вже понад 20 років. Інтерес до неї виявляли багато структур. Утім, нещодавно знайшлося якесь ТОВ, яке звернулося до суду і нібито отримало рішення — «вважати укладеним договір оренди». Однак незрозуміло, як узагалі це можливо, — зазначає голова ініціативної групи Вадим Гордін. — Такі соціально важливі питання не можуть вирішувати без розгляду Київської міської ради, громадських обговорень, визначення місця подальшого розміщення автомобілів.
Мітингувальники звернулися до Генеральної прокуратури з вимогою припинити рейдерське захоплення стоянок. Якщо цього не станеться, погрожують масовими акціями.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.