Учора представники громадської організації «Радість руху», діти, які страждають на ювенільний ревматоїдний артрит, і їхні батьки прийшли під стіни уряду й Міністерства охорони здоров’я із запитанням: де обіцяні ліки від тяжкої недуги?
Уже два роки чиновники обіцяють допомогти. На початку липня цього року Кабмін виділив 17 мільйонів гривень дітям з важким діагнозом, щоб зробити дороге лікування доступним. Якщо згаяти час, маленькі пацієнти залишаться на все життя інвалідами.
До учасників акції вийшла заступник директора департаменту з охорони материнства і дитинства МОЗу України Олена Терещенко. Вона пояснила, що незабаром буде оголошено тендер на закупівлю необхідних препаратів.
— У це повіримо, коли одержимо ліки, — коментує ситуацію «Голосу України» представник громадської організації «Радість руху» Катерина Коднянська. — Це вперше централізовано виділяються гроші для хворих з таким діагнозом. Що дасть змогу забезпечити необхідними дорогими препаратами регіони. Досі допомога хворим на цей недуг надавалася місцевою владою. Наприклад, у Львові міська програма підтримки пацієнтів з ювенільним ревматоїдним артритом працює другий рік, у Києві — перший.
Усього в Україні зареєстровано близько 3 тис. таких дітей. Водночас,  у п’яти відсотків пацієнтів навіть після стабільного тривалого застосування декількох препаратів базисної терапії стан не поліпшується, тому необхідне додаткове призначення дорогих біологічних агентів. Вартість такого лікування — понад 10 тисяч гривень на місяць.