Редакція надіслала підготовлену кореспонденцію про збирання відходів у Вінниці директору Департаменту благоустрою територій і комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та комунального господарства України Олександру ІГНАТЕНКУ (на знімку) з проханням прокоментувати її та відповісти на декілька запитань щодо ситуації зі збиранням, сортуванням і переробкою сміття у країні.

— Чому у Вінниці сміття прибирається, а в столиці з ним — суцільна проблема?

— Це запитання не до міністерства, а до глави КМДА. Адже держава не має права втручатись у питання, які, за законодавством, належать винятково до компетенції органів самоврядування. Для того щоб населені пункти країни були чистими, парламент ухвалив закони й підзаконні акти, а наше відомство розробило правила «гри», які місцеві органи самоврядування зобов’язані виконувати. Передбачено також контроль за виконанням, включаючи й засоби покарання, у тому числі чималі штрафні санкції.

— Правила недосконалі?

— Законодавство щодо цієї сфери, правила, які ми виписали, такі, що кращих годі бажати. Це визнають навіть зарубіжні експерти. Головна «недосконалість» цих законів і правил, як, на жаль, не тільки в нашій галузі, у тім, що їх не всі виконують. Щодо Києва, то тут — законодавча колізія: КМДА сама встановлює правила, сама їх виконує або не виконує і сама себе контролює. А громада, як бачимо, дозволяє їй це робити.

— Тож, виходить, що прибрати сміття з вулиць — не проблема, варто лише захотіти. А як бути зі статистикою щодо мільйонів тонн зібраних на полігонах відходів, у тому числі й високотоксичних?

— Газета цілком правильно висвітлює проблему, і наведена журналістами статистика відповідає дійсності: фахівці відомства її самі складають. Так, у нас досі немає жодного переробного комплексу, працюють лише два сміттєспалювальні заводи, решта відходів доправляються на полігони і сміттєзвалища. Хоч прогрес усе-таки є: кілька років тому в Україні перероблялося два відсотки сміття, а нині вісім — за офіційними даними. А фактично, завдяки нелегальному сортуванню відходів і їх переробки, цифра сягає 15%.

— Але ж це — крапля в морі! Виходить, що ми і мільйони закопуємо на полігонах, і завдаємо непоправної шкоди довкіллю...

— Такі реалії, і тому є причини: переробні комплекси — дороговартісні проекти, на які бракує коштів. Приміром, такий мав намір реалізувати Донецьк. У будівництво треба було інвестувати 350 млн. доларів. Але гроші нізвідки не беруться. Наведу приклад: тариф на збирання і вивезення сміття для одного громадянина становить трохи більш як 6 грн. А це підприємство після переробки відходів мало б виробляти тепло, яке продавало б споживачам за ціною, у п’ять разів вищою. Проект не може реалізуватися, принаймні найближчим часом, оскільки від інвесторів вимагають діяти в межах нинішньої тарифної політики. Тож сміття в Україні — швидше питання політики, ніж економіки.

З другого боку, держава неспроможна підсобити фінансово, оскільки бюджетних коштів на це бракує, передовсім через недостатню наповнюваність казни. 

Фото Олекси ВАЩЕНКА.

Кореспонденцію про збирання, зберігання, сортування і переробку відходів підготували Валентина ПИСАНСЬКА, Віктор СКРИПНИК.

 

Київ — Вінниця. 

ВІд редакцІЇ

Тож відходи хімічної промисловості, побутові та десятки інших їх видів насправді нікуди не «відходять», а накопичуються на звалищах та полігонах. Україна що раніше, що нині їх не переробляла. І перспективи у цій справі, як бачимо, — без перспективи: ми й надалі їх просто складуємо, забираючи для цього все нові й нові території.

Ми звалюємо на полігонах і смітниках — паспортизованих і нелегальних не лише харчові, пластикові, а й енергетичні високотехнологічні відходи, що отруюють довкілля важкими металами. Туди ж доправляються і відпрацьовані пально-мастильні матеріали. А здебільшого їх не везуть навіть на полігони, а скидають у водойми.

Тим часом, у світі вже давно використовують найсучасніші технології переробки відходів, перетворивши цю сферу на прибутковий бізнес, який до того ж створює і нові галузі економіки, і нові робочі місця. Він, світ, пішов уже далі, запроваджуючи так званий рециклінг — повторну переробку промислових і побутових відходів, реалізовуючи новомодну ідею, на яку чимало країн уже роблять ставку: закон про круговорот сировини в економіці. Він спрямований на мінімізацію відходів, переробку вторинної сировини, зокрема енергетичного застосування сміття, яке вважається... ресурсами!

 

А в Україні й досі ламають списи навколо економічної і навіть екологічної доцільності будівництва таких комплексів. Зрозуміло й чому: будівництво — дороге задоволення, а миттєвих прибутків не дає...