Видача закордонних паспортів в Україні таки може бути цивілізованою. У цьому вчора переконалися столичні журналісти, яких запросили в Київський міський центр надання адміністративних послуг. Віднедавна, окрім дозвільних документів для підприємців та громадян, тут розпочали оформляти й закордонні паспорти. «Голос України» не раз писав про проблеми, що виникають в охочих отримати цей «виїзний документ». Черги до так званих ОВІРів людям доводилося займати з п’ятої—шостої ранку, а потім ще й цілий день стояти в задушливому приміщенні, очікуючи на прийом. Проте, схоже, хвиля громадянського невдоволення таки підточила камінь провладної байдужості.

У квітні цього року КМДА та Державна міграційна служба підписали угоду про співпрацю, якою передбачено, що працівники служби отримають робочі місця в центрах надання адміністративних послуг. На жаль, поки що «паспортисти» працюють лише в одному такому центрі — на Дніпровській набережній, 19 б. Проте, за словами заступника начальника управління регуляторної політики та видачі документів дозвільного характеру КМДА Наталії Шамрай, через два місяці такі послуги будуть доступними в кожному районному центрі надання адміністративних послуг столиці. Це при тому, що Державна міграційна служба не закриватиме діючих осередків видачі документів.

Тим часом оформлення закордонного паспорта під пильним поглядом заступника голови КМДА Олександра Пузанова та з десятка телекамер справді на вигляд було, мов свято. Без жодної черги, сплативши на місці через спеціальний пристрій необхідні гроші (сьогодні ця послуга коштує понад чотириста гривень), один із журналістів за кілька хвилин примудрився здати документи на закордонний паспорт. Водночас мешканці столиці, схоже, не дуже обізнані з такою можливістю, адже, за словами Наталії Шамрай, від початку місяця оформити закордонні паспорти в центр прийшло лише двадцять осіб.

Щоправда, ложку дьогтю у святкову картину внесли відвідувачі. 

«Це сьогодні для вас сюди інспекторів нагнали, тому тут і просторо. Як правило, працює 7—8 чоловік, а нас приходить по 200—250, сидимо цілий день, чекаємо. 

Буває, вже пів на сьому, а твій номер «не встигає». Тоді наступного дня доводиться починати все з нуля. Добре, хоч приміщення гарне, кондиціонери є», — розповів журналістам підприємець Микола Самоков, який вже кілька днів намагається отримати висновок СЕС.

Олександр Пузанов прогнозує, що в майбутньому таких проблем не буде — нині в КМДА активно працюють над створення електронного урядування. «Сподіваюся, що через декілька років паспорт громадянина України залишиться єдиним документом, для отримання якого киянам доведеться звертатися особисто, а усе інше — довідки та дозволи — можна буде замовити через Інтернет», — заявив посадовець.

Приємно, що влада робить кроки назустріч громадянам і поліпшує умови видачі різноманітних документів. Та все ж хотілося б, щоби радісний момент електронного урядування застали й ми, а не лише наші онуки.

Адміністратор Марина Мотріна приймає документи на оформлення закордонного паспорта у громадянина Михайла Койфмана.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.