Першими дізналися про встановлення точної дати народження лауреата Нобелівської премії Зельмана Ваксмана його земляки із села Нова Прилука та селища Турбів Липовецького району на Вінниччині. Про це стало відомо минулої суботи, під час відзначення 125-ї річниці від дня народження винахідника першого антибіотика для лікування туберкульозу — стрептоміцину (саме за це вчений і отримав 1952 року Нобелівську премію).
Працівник державного архіву у Вінницькій області Костянтин Завальнюк зачитав копію документа за 1929-й рік, знайдену ним в архіві, — довідки про в’їзд Зельмана Ваксмана у СРСР. Тоді вчений, який ще до революції емігрував у США, приїздив в гості на малу батьківщину. «Довідка написана рукою Ваксмана, — наголосив архівіст. — У ній зазначена дата його народження — 3 липня 1888 року. В енциклопедіях можна знайти інші дані — 2 липня, 20 липня, 22 липня того самого року».
Земляки відомого вченого, якого в світі називають одним з найбільших благодійників людства, недарма вшановували його пам’ять на території Турбівської дільничної лікарні. Вони нагадали владі, що виступають проти намірів закрити заклад, в якому лікувалися ще їхні діди і прадіди (колишню земську лікарню відкрили у селищі ще 1902-го року). Учасники зібрання, мешканці Нової Прилуки і Турбова, прийняли звернення до обласної влади з пропозицією порушити клопотання про присвоєння Турбівській дільничній лікарні імені нобелівського лауреата Зельмана Ваксмана. Ще одне прохання стосується виділення коштів на видання книги про видатну особистість — «Єдиний з вінничан. Українські шляхи Нобелівського лауреата». Її підготували Костянтин Завальнюк та місцевий історик-краєзнавець Олександр Роговий. У серпні 2013-го виповнюється сорок років з дня смерті вченого. Книга була б даниною пам’яті вінничан про єдиного нобелівського лауреата—вихідця з їхнього краю.