Через відсутність фінансування фактично зупинилося спорудження шахти №10 «Нововолинська», яка щороку зможе видавати для електро-станцій України 900 тисяч тонн вугілля.

З почуттям розчарування зустрічають новий 2015 рік на передпусковій шахті №10 «Нововолинська». Гірників неважко зрозуміти: єдина шахта-новобудова України знову залишилася поза увагою уряду. І це при тім, що за належного фінансування вона вже за десять місяців могла б видавати вугілля: спочатку 450 тисяч тонн на рік, а згодом, при повному освоєнні проектних потужностей, майже мільйон.

Сьогодні ж ситуація на майданчику майже критична. Із передбачених держбюджетом на 2014 рік 100 мільйонів гривень на фінансування будівництва шахти лише 16 жовтня згідно з графіком плану бюджетних асигнувань надійшли перші 37,6 мільйона. Всі вони були спрямовані виключно на погашення десятимісячної заборгованості із заробітної плати працівникам та забезпечення матеріальними ресурсами під виконання річної програми будівництва. І на тому про цей стратегічний для України об’єкт забули.

Треба віддати належне колективам шахтобудівників, які в особливо важких умовах 10-місячної відсутності фінансування, не отримуючи заробітної плати, не зупинили роботи по будівництву технологічного комплексу поверхні, продовжили спорудження підземних гірничих виробок, забезпечили безаварійне утримання комплексів загальношахтного призначення.

Однак відсутність надходжень із Мінфіну чергових передбачених планом бюджетних асигнувань посилює соціальну напругу в трудових колективах. Адже у Нововолинському міському відділенні Держказначейства зареєстровано вже 19 мільйонів гривень неоплачених фінансових зобов’язань за виконані будівельні роботи на шахті №10 «Нововолинська». Як наслідок: заборгованість за спожиту електроенергію, у заробітній платі, несплата обов’язкових платежів до бюджету та зростання штрафних санкцій.

Під загрозою опинилося виконання програми спорудження шахти в 2014—2015 роках, а головне — її пуск. За роки незалежності Україна так і не спромоглася завершити розпочате ще 1989 року будівництво.

А 17 грудня на будмайданчику взагалі сталася надзвичайна ситуація: через заборгованість за спожиту електроенергію державне підприємство «Регіональні електричні мережі» відключило електропостачання головного підйому — центральної артерії шахти. Відсутність запасного виходу із підземних виробок створює аварійну ситуацію на будові й не дозволяє робітникам продовжувати роботи.

Найбільше обурює, що заборгованість у заробітній платі наближається вже до 11,5 мільйона гривень. Невже у такий оригінальний спосіб уряд хоче привітати гірників з Днем Святого Миколая, Новим роком і Різдвом Христовим?! За наявною в автора інформацією, шахтобудівники у вівторок 23 грудня готуються провести протестну акцію. Невже варто доводити людей, які важко працюють, до точки кипіння?!

 

Нововолинськ.

На знімку: прохідники (зліва направо) Олег Лукашук, ланковий Олександр Герасимчук, Віталій Чуйко, Володимир Маслай, Василь Рудь навіть у цей складний для Десятої «Нововолинської» час не припиняють роботу.