У дитячому навчальному закладі цінують ресурси 
Освітні заклади — найбільші в Чернігівській області бюджетні споживачі електроенергії, газу. Зменшити витрати у цій сфері — нині першочергове завдання не тільки влади, а й кожного керівника тієї чи іншої установи. Певні зусилля в енергозбереженні дають солідний ефект у масштабах установи, регіону. У цьому переконуєшся, ознайомившись з прикладом роботи низки чернігівських шкіл та дитсадків. У них запроваджено енергетичні паспорти. Щомісячно здійснюється моніторинг споживання в натуральних показниках та визначається економічний ефект від впровадження енергозберігаючих заходів.
Разом з міським головою Чернігова Олександром Соколовим побували у дитячому навчальному закладі №21 «Дзвіночок». У ньому — тепло, затишно і ... велика економія енергоресурсів.
— Тільки на опаленні заощаджено майже 300 тисяч гривень з початку року, — повідомила керівник ДНЗ Наталія Осташкова. — Зменшено споживання також холодної та гарячої води, електроенергії.
Як з’ясувалося, у закладі замінено лампи розжарювання на енергозберігаючі, утеплено вікна, встановлено індивідуальний тепловий пункт. Тепер всі види енергоресурсів обліковуються і регулюються залежно від температури повітря.
Міський голова Олександр Соколов повідомив, що з 2008 року в систему енергозбереження у місті вкладено понад 17 мільйонів гривень.
— Загалом у наступні роки на ці потреби доведеться витратити ще стільки само, — сказав міський голова. — Адже поки що у цьому плані вдалося істотно модернізувати з 106 об’єктів освіти лише 38.
У грудні минулого року Чернігівська міська рада уклала з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) угоду на отримання кредиту під 3 відсотки річних на реалізацію енергоефективних заходів у будівлях навчальних закладів Чернігова для забезпечення скорочення споживання енергоресурсів установами освіти міста. Загальна вартість проекту становить майже 4 мільйони гривень, зокрема частка міського бюджету — 900 тисяч. Кредит надається трьома траншами. Перший Чернігівська міська рада отримала наприкінці 2013 року. Інші два мають надійти до кінця нинішнього. У рамках проекту передбачається часткова заміна вікон та вхідних дверей на енергоефективні, встановлення тепловідбивних екранів та заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі люмінесцентні.
У Чернігівському ліцеї №22, де навчаються 853 учні, у кожному класі розміщена інформація, скільки води, тепла, світла споживають всі разом за день і яка їхня вартість (щодня в освітньому закладі на ці потреби йде 3790 грн.). Школярів закликають на перервах вимикати світло, економити воду. За кредитні кошти корпорації НЕФКО завершуються роботи зі встановлення 53 сучасних вікон та 7 дверей на загальну суму понад 390 тисяч гривень.
— Ми вже з початку року зекономили 125 тисяч гривень на теплі, — зазначила директор ліцею Вікторія Пекур. — Але після встановлення нових вікон заощадимо значно більше коштів.
Така робота ведеться практично в усіх школах області. За останні три роки у закладах освіти Чернігівщини замінено 78 відсотків енергоємного низькоефективного котельного обладнання на сучасне з високим коефіцієнтом корисної дії (понад 92 відсотки). А відтак скорочені витрати вугілля на опалення — більш як 7 тисяч тонн, а це щонайменше 9 мільйонів гривень бюджетних коштів.
Втричі зросла питома вага використання місцевих видів палива в закладах освіти. У Чернігівському районі, наприклад, заклади освіти п’ятий рік поспіль опалюються торфобрикетом. Лише на опалювальний сезон цього року завезено його 946 тонн.
Сосницькою районною державною адміністрацією та відділом освіти було прийнято рішення опалювати котельні освітянських закладів відходами деревини. До закладів освіти завезено 3000 кубометрів дров та зекономлено понад 250 тисяч гривень бюджетних коштів.
У більшості районів розроблені та максимально здійснені заходи щодо переведення газових котелень на твердопаливні, вдосконалення газового обладнання.
У Козелецькому районі завдяки залученню спонсорських коштів та фінансів районного бюджету проведено реконструкцію газових котлів Данівської ЗОШ І—ІІІ ступенів, Остерської ЗОШ №2 І—ІІІ ступенів, встановлено сучасні котли на твердому паливі у Красилівській ЗОШ І—ІІІ ступенів. З метою використання альтернативних видів палива переобладнано газові котельні у Лихачівській ЗОШ І—ІІІ ст. та Червонопартизанській ЗОШ № 1 І—ІІІ ст. Носівського району та Олишівській ЗОШ І—ІІІ ст. Чернігівського району.
За наявності фінансування заклади намагаються першочергово здійснити заміну віконних та дверних блоків. Так, старі замінено на металопластикові в Яблунівській ЗОШ І—ІІІ ст. Прилуцького району, Тиницькій та Бахмацькій ЗОШ №5 І—ІІІ ст. Бахмацького району, ЗОШ №10 Ніжина.
 
Чернігівська область.
Фото автора.
Бюджетний результат
За останні роки обсяг споживання природного газу на Чернігівщині впав з майже мільярда кубометрів в 2011-му до — 794 мільйонів кубометрів цьогоріч. Тільки бюджетні освітні заклади зменшили його використання з початку року на 21 відсоток.
 
Міський голова Олександр Соколов: «Ось такі вікна у школі щороку зекономлять їй мінімум 100 тисяч гривень бюджетних грошей».

У теплопункті дитсадка №21 завгосп Ніна Прохоренко щодня контролює дані лічильників гарячої та холодної води, подачі тепла.