За перший рік роботи (першу свердловину екіпаж пробурив 1 червня 2012 року) екіпаж самопідіймальної плавучої бурової установки (СПБУ) «Петро Годованець» дав на український ринок енергоресурсів 200 мільйонів кубометрів природного газу. Це дало змогу скоротити імпорт природного газу більш як на 80 мільйонів доларів США.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький своїм візитом на СПБУ «Петро Годованець» напередодні першої річниці роботи бурової, вочевидь, підкреслив значення для держави результатів роботи колективу: «Тверда «п’ятірка» тим, хто трудиться на СПБУ «Петро Годованець».

В інтерв’ю міністр був лаконічний, більше говорив про перспективи розвитку галузі й «Чорноморнафтогазу», ніж про ювілейну дату й результати зробленого. Але в озвучених ним планах міністерства загалом, і газовиків зокрема, на найближчу перспективу одна із ключових ролей екіпажу «Петра Годованця» проглядалася чітко. За словами Е. Ставицького, міністерство робить основну ставку на збільшення видобутку блакитного палива на шельфі Чорного моря, і, як наслідок, на роботу двох найсучасніших в Україні СПБУ — «Петро Годованець» і «Незалежність». Перед колективом першої СПБУ поставлено завдання — до кінця нинішнього року збільшити видобуток до 500 млн. кубометрів, а в 2014-му — до 1,5 мільярда «кубів».

Економічний ефект від запланованих обсягів видобутку газу й заміщення ним імпортного через два роки після початку експлуатації перевищити окупність СПБУ на 400 мільйонів доларів США.

«Чорноморнафтогаз» має намір зробити під Одесою вітчизняний газовий «кувейт».

Нова бурова установка добуває газ із Одеського родовища, на мілководному шельфі Чорного моря. Саме освоєння запасів цього родовища в комплексі з потужностями сусіднього Безіменного дасть змогу «Чорноморнафтогазу» утричі збільшати найближчим часом видобуток газу — до трьох мільярдів кубометрів газу в 2015 році.

Далі — більше! Міністр Е. Ставицький накреслив перспективу: «За нашими оцінками, ми експлуатуємо лише 5 відсотків запасів, які перебувають у територіальних водах України. У найближчі 5-10 років ми повинні вийти на показник 50».

Технічні можливості СПБУ «Петро Годованець» і «Незалежність» дають можливість бурити свердловини завглибшки понад 9 кілометрів.

Для освоєння середньо- і глибоководного чорноморського шельфу Міненерго планує, за словами міністра, у найближчі два роки закупити ще пару бурових установок для «Чорноморнафтогазу».

Як вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, після початку роботи бурових установок на глибинах до 1 кілометра можливе збільшення видобутку газу на шельфі до 5 мільярдів кубометрів на рік. Це — серйозна заявка на лідерство України в проектах газовидобутку не тільки на Чорноморському шельфі, а й у регіоні загалом.

Глібовка — Чорноморське — СПБУ «Петро Годованець» — Чорноморське — Севастополь.

 

На знімку: Роман Кочармін, бурильник 6-го розряду: фахівець, професійна майстерність якого, без перебільшення, визначає результат роботи всього екіпажу СПБУ.

Фото автора.