Цей лист читача «Голосу України» редакція одержала на публікацію рубрики «Економіка» (25.11.14), в якій ішлося про те, що Україна, крім газової, підсіла ще й на російську вугільну «голку». Публікуємо його з невеликими скороченнями.

«Прочитав добірку матеріалів, підготовлених журналістами «Голосу України» про стан справ у країні в галузі теплоенергетики, зокрема, про те, що Україна змушена закуповувати ще й вугілля для ТЕС. Якщо цього не зробити, то країна порине в пітьму, у льодовиковий період. Але й це ще не все: уряд має намір імпортувати й електроенергію — з Росії.

Як же так: у нас є купа АЕС, ТЕС, ГЕС, а ми потребуємо електроенергії? Тобто в нас начебто все є, і нічого... немає? Оце, що називається, дожилися! Але ж на момент проголошення незалежності ми мали найпотужніший енергетичний комплекс у Європі. Україна була експортером електрики. До того ж запаси потужностей навіть після 23 років незалежного господарювання вражають. Ми продавали і навіть зараз продаємо (!) дешеву електроенергію усім бажаючим, зокрема, Молдові, Білорусі, Угорщині, Словаччині, Польщі по 6—8 американських центів за кіловат — загалом щорічно майже 6—7 мільярдів кіловат!

А тепер уряд каже, що електроенергію ми повинні купувати в Росії, або міняти її на вугілля, яке знаходиться на не підконтрольній українській владі території у бойовиків-терористів. І пояснює, що тільки в такий спосіб він зможе запобігти гуманітарній катастрофі в Україні в цілому, і на Донбасі зокрема.

При цьому уряд не повідомляє ціну цих поставок. Але, швидше за все, вона буде немаленькою, оскільки, не таємниця, що на внутрішньому ринку РФ електроенергія щодень дорожчає. А скільки за неї будемо платити ми, громадяни України? Адже тарифи на електрику внаслідок цього для нас неодмінно зміняться. Тому про нинішні 35 копійок за кіловат доведеться забути. Але знов-таки: відповідальні за цю сферу нічого не пояснюють. А лише, як і раніше, ставлять своїх «підданих» перед фактом».

Київ.