Як стало відомо, 28 листопада 2014 року ПАТ «Рівнеазот» отримало повідомлення від Рівненського лінійного відділення Управління магістральних газопроводів філії УМГ «Львівтрансгаз» з вимогою припинити споживання природного газу з 12-ї години 3 грудня 2014 року. При цьому посилались на відповідні листи НАК «Нафтогаз України» від 21.11.2014 № 6-7584/1-14 та ПАТ «Укртрансгаз» від 18.11.2014 № 11350/64-001. А це, у свою чергу, зумовлює повну зупинку згаданого підприємства.

У зв’язку з цим секретар Рівненської міської ради Андрій Грещук офіційно звернувся до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимира Демчишина:

«ПАТ «Рівнеазот» — одне з найбільших промислових та бюджетоутворюючих підприємств міста Рівне. Його частка в загальноміських обсягах реалізації промислової продукції становить понад 40 відсотків. На підприємстві працюють понад 4 тисячі мешканців міста. Щомісячні надходження до міського бюджету — 3,5 — 4 мільйони гривень. Крім того, на очисних спорудах цього підприємства очищається 70 відсотків господарсько-фекальних стоків міста Рівного», — йдеться в листі.

Як наголошується в офіційному документі, припинення постачання природного газу підприємству та його повна зупинка призведе до виникнення негативних наслідків, зокрема: невиконання підприємством зобов’язань з постачання продукції за укладеними договорами та Графіка виробництва і постачання мінеральних добрив для проведення комплексу польових робіт 2015 року; скорочення близько половини працівників цього підприємства через відсутність достатньої кількості обігових коштів для виплати заробітної плати; скорочення надходжень до бюджету міста, а також припинення робіт з очищення каналізаційних стоків Рівного.

«Враховуючи вищевикладене, з метою недопущення погіршення фінансового стану міста, зростання соціальної напруги в громаді та виникнення непередбачених екологічних наслідків просимо Вас вжити всіх необхідних заходів для попередження зупинки ПАТ «Рівнеазот», — наголошено в листі до урядовців.

Про це повідомила прес-служба Рівненської міської ради.

Фото надано прес-службою.

Продовжуючи тему

4 грудня на позачерговій сесії Рівненської обласної ради розглянуто питання про порядок видатків з обласного бюджету у першому кварталі наступного року, згідно з яким Рівненщина житиме, доки не прийме бюджет на 2015 рік.

На сесії також розглянули зміни до обласного бюджету нинішнього року. Як прокоментувала директор Департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, вони стосуються виділення з держбюджету для області 20 мільйонів гривень додаткової дотації на зарплату працівникам бюджетних установ, а також 53,1 млн. гривень субвенції на допомогу сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям з дітьми, дітям-інвалідам. Додатково Рівненській обласній клінічній лікарні виділено 5,7 мільйона гривень для допомоги з гемодіалізу хворим з гострою хронічною нирковою недостатністю і пересадженою ниркою (таких в області — 150 людей). Для придбання пально-мастильних матеріалів та зимової автогуми Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виділено 600 тисяч гривень.

Депутати обласної ради підтримали пропозицію своїх колег Галини Кульчинської (фракція «Батьківщина») та Михайла Кривка («Народна партія») і внесли у порядок денний питання про Звернення до Президента, Прем’єр-міністра та уряду України щодо недопущення зупинки ПАТ «Рівнеазот», де працює більше чотирьох тисяч мешканців Рівного та Рівненського району.

Олександра ЮРКОВА.