Експерти у сфері енергетики попереджають: на нас чекає складна зима. Країні бракує енергетичного вугілля, необхідного для ТЕЦ, які виробляють електроенергію. Без неї взимку може залишитися більша частина території України. І фахівці, і звичайні громадяни запитують: «Як таке могло статися і що робити?».
Відповіді на ці запитання дає голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець:
— Україні загрожує цілковите розбалансування енергетичної системи. До цього ведуть не тільки агресія РФ, а й дії української влади. Поясню. Значну частину енергії у нас виробляють теплові станції, що працюють на антрацитах і пісному вугіллі. В Україні таке вугілля видобувається тільки на територіях Донбасу, контрольованих сепаратистами.
Тому, за словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд був змушений шукати постачальників за кордоном. Зрештою, було укладено контракт на поставку 1 млн. тонн вугілля з ПАР. Щодо нього й експерти, і ЗМІ висловлювали багато критики: і стосовно якості палива, і про відповідність його ціни. Зрештою, Генпрокуратура розпочала кримінальне провадження щодо міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана за фактом зловживання службовим становищем. Міністра допитали, а постачальник з ПАР, відвантаживши 250 тис. т вугілля, відмовився від подальшого співробітництва за контрактом.
Україна опинилась як би в нульовій точці цієї проблеми: з чого починали, туди й втрапили. А із забезпеченням необхідних антрацитів залишилося два варіанти: купувати їх або в Росії, або в сепаратистів так званих ДНР, ЛНР. Але уряд України вважав такий шлях фінансуванням тероризму. А вугілля, завезене з далеких країн, нам не по кишені...
Чи не було іншого виходу? Був би, якби Кабмін «прорахував» ситуацію бодай на кілька кроків уперед. 
Поясню. Ще з весни на підконтрольних бойовикам територіях — на складах 11 шахт, що добувають антрацити, — нагромадилося їх майже 5 млн. тонн. Однак півроку тому на енергоринку України був їх профіцит. Тому уряд тоді вирішив не витрачатися на оплату праці шахтарів та заповнювати паливом склади ТЕЦ. На його вивезенні з Донбасу я наполягав ще у квітні, до того ж на всіх рівнях. Але марно.
А тепер державні мужі кажуть: «Не будемо фінансувати бойовиків». Не бойовиків! Треба виплатити зарплату українським шахтарям і забрати звідти вугілля. Варіанти є, потрібно тільки хоча б на якийсь час забути про особисту вигоду причетних до цього процесу...