У теплової енергетики країни бракує палива на зиму. Уряд його «знайшов». Але чи стане нам від цього тепліше тепер і в майбутньому? 
Про це останніми днями в українських ЗМІ розмірковують фахівці енергетичної галузі, експерти та журналісти.
Україна почала закуповувати російське вугілля для ТЕС за ціною 80 дол. за тонну. Про це повідомили в державній енергокомпанії України «Центренерго». Загальна кількість вугілля, яке буде поставлено із РФ до кінця 2014 року, становитиме 509 тис. тонн, пише видання «Металургія України».
Отож «Центренерго» уклала договори до кінця року на поставку енергетичного вугілля марок А (антрацит) і Т (пісне вугілля) обсягом 1 млн. 079 тис. тонн, із яких 509 тис. тонн — російського походження, 250 тис. тонн — південноафриканське і 320 тис. тонн — українське.
Аналізуючи ситуацію, що склалася в енергетичній галузі, тижневик «Дзеркало тижня» доходить висновку: «Українська теплова енергетика абсолютно не готова до зими через брак необхідного запасу вугілля. До початку листопада запаси на складах теплових електростанцій  скоротилися майже на 15%, а запаси антрацитів і напівантрацитів — на чверть. А саме на такому вугіллі працює половина із 14 великих українських ТЕС».
Автор кореспонденції пише про те, що після першої закупленої в ПАР партії вугілля трохи поліпшилася ситуація для теплоенергетики, але водночас було спровоковано найбільший скандал «у верхах» через ціни та якість імпортованого вугілля, яке виявилося не таким хорошим і зовсім недешевим.
Чому? Президента переконували, що вугілля у світі можна легко купити дешевше. Щоправда, забули уточнити: для вітчизняних ТЕС потрібне не просто вугілля, а антрацит. Антрацит — украй рідкісна марка. У світових вугільних запасах його міститься близько 1%, і на електростанціях воно застосовується рідко. Та сама ПАР торік експортувала 72 млн. тонн вугілля, а от антрациту — лише 4%.
Тим часом вугільний конфлікт призвів до того, що обсяги планованих поставок з ПАР, призначених державному «Центренерго», можуть скоротитись удвічі від спочатку запланованих, — до півмільйона тонн.
Утім, святе місце порожнім не буває — відразу з’явилося «російське» вугілля. У повідомленні «Центренерго» йдеться про те, що це — результат «розпоряджень уряду щодо вжиття вичерпних заходів з диверсифікації джерел енергетичного вугілля». В «перекладі» із бюрократичного це означає, що половину зазначеного обсягу буде поставлено з Росії, — пояснюється в статті.
Цікаве й формулювання «вугілля українського походження». Адже на контрольованій українськими владою і військами території немає працюючих шахт, що видобувають енергетичні марки вугілля. Тож, найпевніше, йдеться про завислі на окупованій Луганщині запаси — з можливістю поставок через територію РФ.
Тим часом Міненерговугпром оприлюднило дуже цікаву статистику. З’ясувалося, що ще в жовтні на експорт пішло до 40 тис. т вугілля марки «А», а залізницею відвантажено 76 тис. т вугілля марок «А» і «Т». І це в той час, коли Україна запекло шукала ці марки вугілля на ринку! У міністерстві вважають, що це вугілля з «копанок», і що хтось непогано на цьому нагрів руки. Не кажуть тільки, хто. Справді, кому війна, кому мати рідна...