Перспективи впровадження в Україні системи кредитування сільськогосподарських товаровиробників під заставу врожаю було обговорено під час міжнародної конференції у Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин. 
Відкриваючи конференцію, заступник голови комітету Сергій Терещук зазначив, що ухваленим парламентом 6 листопада Законом «Про аграрні розписки» запроваджується можливість кредитування сільськогосподарських товаровиробників, у першу чергу дрібних та середніх, які не мають достатньо ліквідного майна, крім прав на майбутній врожай, під заставу врожаю. Прийняття закону, за словами народного депутата, надасть можливість сільгосптоваровиробникам залучати матеріально-технічні та фінансові ресурси під заставу майбутнього врожаю, буде першим кроком на шляху становлення надійної системи комерційного фінансового забезпечення АПК.
Директор Інституту розвитку аграрних ринків Віктор Андрієвський наголосив на необхідності якомога швидшого прийняття Верховною Радою законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно, яким пропонується створити такий фонд, який, на думку виступаючого, зробить використання складських документів на зерно привабливим інструментом для кредиторів. За підсумками обговорення учасники заходу ухвалили рішення звернутися до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням сприяти прискоренню розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно та його остаточному прийняттю. А також створити при Міністерстві аграрної політики та продовольства України постійно діючу робочу групу для розроблення пакета проектів нормативно-правових актів, які б забезпечили впровадження аграрних розписок та ефективне функціонування Гарантійного фонду.