Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи затвердив рішення за підсумками «круглого столу» з вивчення проблем екологічного стану басейнів річок Оріль та Тясмин у Дніпропетровській і Черкаській областях.
Як повідомили в Інформаційному управлінні парламенту, на засіданні комітету, зокрема, зазначалося, що сьогодні екологічний стан річки Оріль значно погіршився і причиною тому є техногенні, антропогенні і природні чинники. Крім того, кліматичні умови 2012 року — тривалість бездощового періоду та аномальна спека — ще більше ускладнили гідрологічний режим річки Оріль та її заплавних територій. Формування хімічного складу води у річці Оріль відбувається в умовах скорочення та сповільнення стоку, а також під впливом цілого комплексу природних та антропогенних факторів, серед яких найбільший вплив має господарська діяльність. Водний об’єкт переважно забруднений сполуками азоту, сполуками важких металів та фенолами. За останні роки спостерігається збільшення концентрації нітритів, сульфатів, марганцю, дещо зменшилася концентрація нафтопродуктів, фосфатів, заліза і кадмію.
На думку народних депутатів, для відновлення рівнів води в Орелі необхідно завершити реалізацію проекту «Відновлення гідрологічного режиму річки Оріль на межі Полтавської та Дніпропетровської областей», яку було розпочато у 2008 році. Протягом 2011-2012 років кошти з бюджетів усіх рівнів на реалізацію проекту не виділялися.
За підсумками обговорення було ухвалено рішення рекомендувати Кабінету Міністрів: під час формування державного бюджету на 2013 рік та заходів Загальнодержавної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року забезпечити включення до неї об’єкта «Відновлення гідрологічного режиму річки Оріль на межі Полтавської та Дніпропетровської областей» і виконання проектних робіт із влаштування переливної греблі на річці Заплавка та відновлення дамб відвідного каналу К-7а. А також прискорити подання на розгляд Верховної Ради проекту закону «Про Загальнодержавну програму розвитку та реконструкції централізованих систем водовідведення населених пунктів України на 2013-2020 роки» та вжити інших заходів.
Можливо, нам допоможуть знімати кіно
Комітет з питань європейської інтеграції рекомендував парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення зміни до Закону «Про ратифікацію Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво» (щодо Державного агентства України з питань кіно).
Законопроект розроблено з метою визначення компетентного органу з надання кінематографічним творам статусу продукту спільного виробництва в Україні шляхом розмежування повноважень між Державним агентством України з питань кіно та Міністерством культури України. Законопроектом пропонується визначити Державне агентство України з питань кіно компетентним органом з надання кінематографічним творам статусу продукту спільного виробництва в Україні.
Члени комітету підкреслили, що Європейська конвенція про спільне кінематографічне виробництво належить до переліку договорів Ради Європи. За висновком комітету, законопроект відповідає зобов’язанням України в рамках Ради Європи.