Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції, проект закону про внесення змін до Сімейного кодексу (щодо шлюбних договорів).
Законопроектом (№10668) пропонується доповнити частину 4 статті 93 Сімейного кодексу абзацом, в якому розкривається зміст поняття «надзвичайно невигідне матеріальне становище», що використовується для визначення умов шлюбного договору.
Згідно із проектом, «надзвичайно невигідне матеріальне становище — це коли за умовами договору в разі поділу майна подружжя воно передаватиметься одному з них, натомість другий отримуватиме його незначну вартість; відмова одного з подружжя від майбутньої зарплати на користь одного з них; коли один із подружжя зобов’язується в разі розірванні шлюбу утримувати свою колишню сім’ю, близьких родичів тощо».
На засіданні комітету зазначалося, що Основний Закон (частина перша статті 51) визначає, що кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї. Тобто всі найважливіші питання мають вирішуватися подружжям спільно, на засадах рівності. Сімейним кодексом встановлено, що сімейні відносини може бути врегульовано за домовленістю учасників. Це стосується насамперед шлюбного договору, який регулює майнові відносини між подружжям, визначає їхні майнові права та обов’язки. Крім того, шлюбний договір не може ставити одного з подружжя в надзвичайно невигідне становище. Тобто покладати на одного з них обов’язки, а іншому надавати лише права. Отже, поняття «надзвичайно невигідне становище» пов’язано з питанням щодо майнової рівності подружжя в шлюбі.
Відповідно до пункту 6 частини першої статті 92 Конституції засади регулювання шлюбу, сім’ї визначаються виключно законом.
Вл. інф.