Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції, проект закону про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» (щодо розподілу повноважень між Київською міською радою та районними радами міста).
Законопроектом (№10584) пропонується передбачити поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні ради та їх виконавчі органи, а також визначення сфер компетенції Київської міської, районних рад міста та їх виконавчих органів.
На засіданні комітету зазначалося, що Конституція (пункт 8 розділу XV «Перехідні положення») містить припис, згідно з яким районні ради та їх голови здійснюють свої повноваження відповідно до закону. Отже, Основний Закон закріплює норму про обов’язковість існування районних рад у столиці, правовий статус, функції і повноваження яких мають визначатися законом. Перехідні положення Конституції, вважають народні депутати, спрямовані на реалізацію його норм, є невід’ємною частиною і відповідно до статті 8 мають найвищу юридичну силу.
Парламентарії також вважають, що норми Конституції щодо обов’язковості функціонування районних рад треба розглядати у системному зв’язку з частиною першою статті 142, якою визнається існування територіальних громад районів у містах як суб’єктів права комунальної власності, що є матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування. Із наведеного цілком логічно випливає необхідність формування цими територіальними громадами відповідних органів місцевого самоврядування — районних рад у містах та їх виконавчих органів.
Крім того, на засіданні зазначалося, що згідно зі статтею 133 Конституції райони в містах складають систему адміністративно-територіального устрою, відповідно до неї формується і система органів місцевого самоврядування.
Вл. інф.