Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заслухав інформацію Рахункової палати про результати аудита виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси в Закарпатській області.
На засіданні комітету, зокрема, зазначалося, що заходи Програми в період 2010—2011 років та І кварталу 2012 року у визначних обсягах не виконувалися, а держбюджетом на 2010—2012 роки видатки на виконання заходів Програми з шести її відповідальних виконавців затверджувались лише Державному агентству водних ресурсів України.
Унаслідок забезпечено виконання запланованих заходів тільки за такими напрямами: відселення з паводконебезпечних районів; проведення робіт із проектування, будівництва та реконструкції протиселевих споруд; землеустрій і здійснення протиерозійних заходів; ремонт і будівництво автомобільних доріг; проектування, будівництво та реконструкція мостів, підпірних стінок та інших інженерних споруд залізниці.
Водночас, наголошувалося на засіданні, не було забезпечено комплексного підходу до реалізації заходів Програми та створення системи протипаводкового захисту, а видатки держбюджету на 2010—2012 роки становили лише 32 відсотки від передбаченого обсягу.
Міністерством екології та природних ресурсів України, як головним розпорядником бюджетних коштів, не забезпечено належний контроль за ефективним управлінням та використанням бюджетних коштів, що призвело до повернення у 2011 році в державний бюджет 10966,7 тисячі гривень, або 28 відсотків затверджених бюджетних асигнувань.
Отже, з початку реалізації Програми обсяги асигнувань, які виділялися щорічно, не покривали потреб, передбачених на її реалізацію.
Заходи за напрямом будівництво і реконструкція водозахисних дамб виконано лише на 14 відсотків, розчищення русел річок — на 5, берегоукріплювальні роботи — на 44 відсотки. А через несвоєчасне відновлення та ремонт продовжується їхнє подальше руйнування.
Сьогодні зазначена Програма є складовою Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року. Держводагентство під час формування державного бюджету на 2013 рік визначило в бюджетному запиті потребу в коштах на реалізацію протипаводкових заходів у басейні річки Тиса в Закарпатській області в сумі 145900 тисяч гривень, як передбачено Загальнодержавною цільовою програмою розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року. Однак граничними обсягами видатків передбачено кошти в сумі 35507,4 тисячі гривень, що становить 24,3 відсотка від потреби.
За підсумками обговорення комітет ухвалив рішення взяти до відома інформацію Рахункової палати про результати 
аудита стану виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса в Закарпатській області.
Кабінету Міністрів рекомендовано під час підготовки (доопрацювання) проекту закону про державний бюджет на 2013 рік передбачити кошти на реалізацію Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, зокрема за напрямом Комплексний протипаводковий захист у басейні річки Тиса в Закарпатській області в обсягах, передбачених програмою, та забезпечити дотримання помісячного розпису асигнувань й належну міжвідомчу та регіональну координацію під час її виконання.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.