Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції, проект закону про відкликання народного депутата. Законопроектом (№11084) пропонується визначати порядок та підстави відкликання народного депутата, а також відповідальність за невиконання вимог цього закону.

На засіданні комітету зазначалося, що проект підготовлено з метою підвищення впливу виборців на діяльність обраних ними парламентаріїв, посилення їх політичної та правової відповідальності та підвищення ефективності роботи Верховної Ради через можливість позбавлення повноважень депутатів, які систематично та без поважних причин не виконують покладені на них обов’язки.
Члени комітету, зокрема, наголошували, що відповідно до Конституції, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Державна влада поділяється на законодавчу, виконавчу та судову. Єдиним органом законодавчої влади в країні є Верховна Рада, яка складається з 450 народних депутатів, що обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.
Відповідно до Основного Закону народний депутат присягає перед Верховною Радою додержуватися Конституції та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників. Статус, повноваження народних обранців визначаються Конституцією та законами України. Зокрема, закон «Про статус народного депутата» покладає на парламентарія низку обов’язків. Він має відповідати за свою діяльність перед народом як уповноважений ним представник у Верховній Раді та брати участь у роботі парламенту та його органів, виконувати їх доручення, підтримувати зв’язок з виборцями, інформувати їх про свою депутатську діяльність.
Згідно з Конституцією закони приймаються на її основі і мають відповідати їй. Поданий законопроект, вважають народні депутати, ґрунтується на наведеній конституційно-правовій основі.
Вл. інф.
Треба уточнити, що таке пільговий тариф
 
Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту відправити на доопрацювання проект закону про внесення змін до статті 13 Закону «Про питну воду та питне водопостачання».
Законопроектом (реєстр. №11199) пропонується зобов’язати органи місцевого самоврядування встановлювати пільгові тарифи на водопостачання та водовідведення за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.
Згідно із проектом до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води та питного водопостачання передбачається зарахувати і «встановлення пільгових тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення (крім тарифів на ці послуги, які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг). 50 відсотків від встановлених пільгових тарифів на водопостачання і водовідведення для населення компенсуються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам».
Члени комітету під час обговорення проекту наголошували на тому, що чинною редакцією закону передбачено повноваження органів місцевого самоврядування встановлювати зазначені тарифи для всіх категорій споживачів. Застосування на практиці положень законопроекту, вважають народні депутати, призведе до необґрунтованого звуження повноважень органів місцевого самоврядування. Окрім цього, зазначалося на засіданні, законами у сфері житлово-комунального господарства не визначено поняття «пільговий тариф».
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.