Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону «Про внесення змін до Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».
Зокрема, законопроектом пропонується визначити перелік видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, порядок діяльності органів ліцензування та здійснення державного контролю в цій сфері, встановити відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства.
Згідно з документом, ліцензування певного виду господарської діяльності запроваджується лише в разі недостатності інших засобів державного регулювання, якщо така діяльність проводиться у сферах природних монополій чи на суміжних ринках та становить загрозу життю чи здоров’ю людей, безпеці держави, навколишньому природному середовищу.
Відповідно до спеціальних законів, ліцензуванню підлягають такі види: професійна діяльність на ринку цінних паперів; діяльність з надання фінансових послуг; зовнішньоекономічна діяльність. А також діяльність у галузі телебачення і радіомовлення, у сфері телекомунікацій, електроенергетики, освіти, техногенної безпеки тощо.
Відповідно до законопроекту, з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами, ліцензуванню підлягають: господарська діяльність на ринку природного газу з виробництва, імпорту лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, з обігу наркотичних засобів; охоронна діяльність.
Крім того, законопроектом пропонується встановити, що видами господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, є: розроблення, виготовлення, реалізація, ремонт, модернізація та утилізація озброєння, військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї; виробництво та ремонт, торгівля вогнепальною зброєю невійськового призначення і боєприпасами до неї; виробництво особливо небезпечних хімічних речовин. А також заготівля, металургійна переробка металобрухту кольорових і чорних металів; медична та ветеринарна практика; виробництво теплової енергії, транспортування її магістральними і місцевими тепловими мережами та постачання теплової енергії; централізоване водопостачання та водовідведення; транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом та її розподіл; туроператорська діяльність; посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном тощо.
Члени комітету вважають, що реалізація положень законопроекту забезпечить спрощення започаткування та ведення бізнесу у видах господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню.