Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції, проект закону про внесення змін до Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо посилення правового та соціально-економічного захисту осіб, які навчаються).

Законопроектом (реєстр. №6660) пропонується поширити дію більшості норм Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» на осіб, які навчаються, та доповнити низкою нових норм з питань урегулювання діяльності профспілкових організацій таких осіб.
Зокрема, відповідно до цих доповнень студентські профспілки та їх об’єднання зможуть брати участь у формуванні державної політики щодо розвитку освіти в Україні: формуванні обсягів державного замовлення на підготовку фахівців, мережі студентських гуртожитків; у розробленні проектів нормативно-правових актів, які стосуються соціально-економічних прав та інтересів осіб, які навчаються; здійснювати громадський контроль за дотриманням законодавства про освіту, дотриманням якості освіти; вносити керівникам навчальних закладів, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування обов’язкові для розгляду подання про усунення порушень законодавства щодо здобуття освіти, соціальних гарантій молоді; погоджувати навчальні плани, розклади занять, правила внутрішнього розпорядку, правила проживання в студентських гуртожитках, відрахування та переведення студентів.
На засіданні комітету зазначалося, що статтею 7 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» визначено, що членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, та особи, які навчаються в навчальному закладі. Однак, вважають народні депутати, на практиці зазначена норма залишається нереалізованою.
Члени комітету наголошували, що поданим законопроектом пропонується посилити роль первинних профспілкових організацій студентів, визначити їхні права та повноваження з метою соціально-економічного захисту студентів та молоді України, які навчаються у вищих навчальних закладах усіх форм власності, учнів професійно-технічних училищ.
Реалізація положень законопроекту сприятиме контролю за призначенням та своєчасною виплатою студентських стипендій, матеріальної допомоги, інших виплат за успіхи у навчанні, вживанню заходів для безперешкодного пільгового проїзду студентської молоді.
На засіданні також зазначалося, що положення законопроекту узгоджуються з частиною третьою статті 36 Конституції України, згідно з якою професійні спілки об’єднують громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів та мають рівні права. Обмеження щодо членства у професійних спілках встановлюються винятково цією Конституцією і законами України.
На думку членів комітету, поширення норм Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» на студентів та інших осіб, що навчаються, позитивно вплине і на діяльність органів студентського самоврядування завдяки останнім змінам, внесеним до Закону «Про вищу освіту», оскільки в управлінні навчальними закладами беруть участь і органи студентського самоврядування. Однак доцільно при цьому врахувати, зазначали народні депутати, що профспілки і студентське самоврядування є різними самоврядними організаціями та відповідно мають різні права та обов’язки.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.