Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій.
Як зазначалося під час обговорення, законопроект розроблено з метою захисту прав дітей шляхом законодавчого запровадження обмежень у застосуванні допоміжних репродуктивних технологій, у тому числі іноземними громадянами.
Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 32 поправки, 9 з яких пропонується врахувати повністю, 12 — частково, 11 — відхилити.
Зокрема, члени комітету підтримали пропозицію, відповідно до якої вік повнолітньої жінки щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій не повинен перевищувати 51 рік на день штучного запліднення або імплантації ембріона. А питання застосування допоміжних репродуктивних технологій щодо жінки, якій понад 51 рік, має вирішуватися в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Документ також містить норму, відповідно до якої застосування допоміжних репродуктивних технологій методом замінного (сурогатного) материнства має здійснюватися лише щодо співвітчизників та іноземців — громадян країн, у котрих такий метод не заборонено законом. А у випадках, коли вони проживають не в державі громадянської належності, — законом країни проживання. Проектом пропонується встановити, що умовами застосування сурогатного материнства має бути генетичний зв’язок дитини принаймні з одним із майбутніх батьків та відсутність її безпосереднього генетичного зв’язку із замінною матір’ю.
Якщо сам виховав п’ятьох дітей, отримуєш пенсію за особливі заслуги
Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції, законопроект про внесення змін до пункту 8 статті 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ять і більше дітей.
На засіданні комітету зазначалося, що Основним Законом (частини перша, третя статті 51) встановлено: «Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї. Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою». Тобто правова охорона батьківства є завданням держави.
Відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (абзац 4 пункту 3 Прикінцевих положень) за вибором матері або у разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія.
Водночас чинна редакція пункту 8 статті 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» передбачає призначення пенсії за особливі заслуги перед країною матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.
Члени комітету вважають доцільним, виправданим та справедливим призначення виплат за особливі заслуги перед країною також і батькові, який виховував п’ятьох або більше дітей до шестирічного віку за відсутності матері.
На думку народних депутатів, законодавча пропозиція відповідає принципу рівності прав жінки та чоловіка.