Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.
Законопроектом (№ 11264), поданим Кабінетом Міністрів, пропонується забезпечити термінологічну узгодженість Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ) з цивільним законодавством. Зокрема, терміни «загальне та неподільне майно» замінити на «спільне майно», «житловий комплекс» на «багатоквартирний будинок»; «балансоутримання» на «управління будинком».
Документом також передбачається врегулювати проблемне питання, пов’язане зі створенням об’єднань у новозбудованих багатоквартирних будинках, та подальшої діяльності вже створених ОСББ.
Законопроект містить положення щодо самостійного забезпечення об’єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками житлово-комунальних послуг. Передбачається, що ОСББ оплачують холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги та послуги з утримання будинків за цінами (тарифами), встановленими для населення.
Крім того, проектом пропонується врегулювати питання стосовно механізму обчислення пільг та субсидій на оплату об’єднанням житлово-комунальних послуг. Передбачається встановити, що придбане за кошти співвласників майно є їхньою спільною власністю, а не власністю об’єднання як юридичної особи.
У документі також визначається порядок проведення письмового опитування для випадків, якщо загальні збори не відбулися через відсутність кворуму. 
Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, підвищить ефективність використання коштів державного та місцевих бюджетів на створення та діяльність ОСББ, створить сприятливі умови для залучення небюджетних коштів у розвиток об’єктів житлово-комунального господарства, скоротить питомі показники використання енергетичних і матеріальних ресурсів на виробництво житлово-комунальних послуг тощо.
Вл. інф.