Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримує законопроект про внесення змін до деяких законів щодо соціальних гарантій педагогічним, медичним і фармацевтичним працівникам, які працюють у сільській місцевості.

Проект запроваджує додаткові соціальні гарантії для працівників державних і комунальних закладів освіти та охорони здоров’я у сільській місцевості. Зокрема, передбачається пільгове забезпечення житлом за рахунок держави, яке реалізується шляхом отримання службової квартири та одержання безвідсоткового довгострокового кредиту для придбання або будівництва приватного житла і автотранспорту. Крім того, протягом перших семи років роботи за фахом у навчальному або медичному закладі державної чи комунальної форми власності надається щомісячна матеріальна допомога в розмірі 50% посадового окладу, а також передплата на вітчизняні фахові періодичні видання за рахунок бюджетних коштів тощо.

Як зазначили парламентарії, нині галузь охорони здоров’я перебуває на порозі кадрової кризи.

Наголошувалося також, що з метою подолання кадрової кризи в деяких регіонах для заохочення медичних працівників та закріплення медичних кадрів реалізуються програми «місцевих стимулів». Зокрема, це надання житла та земельних ділянок, встановлення надбавок до заробітної плати, забезпечення безплатного проїзду в транспорті тощо.

Однак, на думку народних депутатів, для вирішення кадрових проблем галузі та залучення медичних працівників до роботи в сільській місцевості цих заходів недостатньо. Отже, за словами членів комітету, реалізація положень законопроекту сприятиме: підвищенню рівня оплати праці та соціального захисту, а також соціального статусу педагогічних і медичних працівників у сільській місцевості; залученню кваліфікованих випускників профільних вищих навчальних закладів до роботи на селі та підвищенню рівня надання освітніх і медичних послуг.

Вл. інф.

ЦИФРИ

Станом на перше січня цього року загальна кількість лікарів усіх спеціальностей у країні становила 196 тисяч 85 осіб. Укомплектованість закладів охорони здоров’я лікарями в середньому — 80,6%. Крім того, потреба в сімейних лікарях з урахуванням проведеної реформи становить майже 40 тисяч. Практично в усіх регіонах є сімейні амбулаторії, де немає жодного лікаря. У Дніпропетровській області таких амбулаторій 30, у Донецькій — 11, у Житомирській — 37.