Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про місцеві ініціативи.
Ним пропонується визначити правові засади, організацію, порядок внесення на розгляд та прийняття рішень у порядку місцевої ініціативи з метою забезпечення прав громадян вирішувати питання місцевого значення.
Планується, зокрема, встановити, що місцева ініціатива — це офіційна письмова пропозиція громадян із питань, які належать до відання місцевого самоврядування, внесена до відповідної ради для розгляду та прийняття рішення в межах її компетенції.
Законопроект також містить норму, відповідно до якої підставою для внесення місцевої ініціативи на розгляд ради є проект рішення ради, підтриманий належною кількістю підписів громадян. Згідно із документом, внесення місцевої ініціативи до відповідної ради здійснюється ініціативною групою, яка утворюється на установчих зборах.
На думку народних обранців, місцева ініціатива, яка вноситься до відповідної ради, має бути обов’язково розглянута на найближчому відкритому пленарному засіданні, але не раніше 20 робочих днів після її внесення, за участю членів ініціативної групи. Рада в межах своїх повноважень може: прийняти рішення повністю або за основу; відхилити проект рішення або відправити його на доопрацювання за обов’язкової участі уповноваженого представника ініціативної групи протягом терміну, встановленого регламентом ради. Повторне відправлення проекту на доопрацювання не допускається.
Крім того, згідно з документом, ухвалене рішення ради з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, має в десятиденний термін надсилатися ініціативній групі та оприлюднюватися в порядку, встановленому Регламентом ради.
Вл. інф.