Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції розглянув низку законопроектів на відповідність праву Європейського Союзу та міжнародно-правовим зобов’язанням України.
Зокрема, комітет визнав таким проект закону про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012—2016 роки (№11046).
Народні обранці зазначили, що за предметом правового регулювання законопроект належить до сфери охорони здоров’я та життя людей, тварин і рослин. Правові відносини цієї сфери в ЄС регулюються: Договором про заснування Європейського Співтовариства (консолідована версія), Рішенням 2119/98/ЄС Європейського Парламенту та Ради щодо створення мережі епідеміологічного нагляду та контролю за інфекційними хворобами, Регламентом Європейського Парламенту та Ради №1568/2003 про надання допомоги в боротьбі з хворобами бідності (ВІЛ/СНІД, туберкульоз та малярія) країнам, що розвиваються, тощо.
Так, зауважили парламентарії, у статті 152 Договору зазначається, що дії Співтовариства належить спрямовувати на те, щоб забезпечувати високий рівень охорони здоров’я, запобігати хворобам та усувати джерела небезпеки здоров’ю людей.
Відповідно до статті 1 Рішення 2119/98/ЄС в Європейському Співтоваристві діє мережа епідеміологічного нагляду та контролю за інфекційними захворюваннями, що забезпечує систему завчасного попередження та реагування.
Також комітет визнав таким, що не суперечить праву ЄС та міжнародно-правовим зобов’язанням нашої країни, проект закону про внесення зміни до статті 8 Закону «Про рекламу» щодо встановлення заборони зазначення ціни товарів, робіт та послуг не в грошовій одиниці України (№11121). У законопроекті пропонується встановити, що «інформація про ціни на товари, тарифи на послуги, наведені в рекламі, яка розміщується чи розповсюджується на території України, зазначається виключно у гривні».
Члени комітету зазначили, що проект закону за предметом правового регулювання належить до сфери захисту прав споживачів, правові відносини якої в ЄС регулюються Договором про заснування Європейського Співтовариства (консолідована версія).
За висновком комітету, запропоновані зміни не суперечать праву Європейського Союзу.
Зокрема, підкреслили народні депутати, захист прав споживачів та поліпшення їх добробуту є однією з основних цінностей ЄС. Положення щодо спільної політики держав—членів ЄС у сфері захисту прав споживачів визначені у статті 153 Договору про заснування Європейського Співтовариства. Основною метою її є забезпечення високого рівня захисту прав споживачів. Задля досягнення цієї мети Співтовариство сприяє безпеці та якнайкращому захисту економічних інтересів споживачів.
Вл. інф.