«Колапс», «спад», «дефолт» — слова, які останнім часом найчастіше застосовують засоби масової інформації, характеризуючи стан нашої економіки. Тим часом (якщо ретельніше придивитися) можна помітити й оптимістичні тенденції.

Дедалі підбадьорюючішими на тлі загальноекономічних катаклізмів вбачаються перспективи вітчизняного агропрому. Продукція АПК нині становить значну частину всього експортного товарообігу. І це незважаючи на всі труднощі, з якими зустрічаються сільгосппідприємства! Якщо рахувати від початку маркетингового року, за кордон уже продано понад 14 мільйонів тонн зерна. Як і раніше, культурою, яку найбільше купують, залишається пшениця. Її вивезли понад половину названих обсягів. Причому Мінекономрозвитку експортні прогнози підвищило до небачених досі висот. За розрахунками, за весь маркетинговий рік (з 1 липня 2014 року по 30 червня 2015-го) Україна відправить на зовнішні ринки 36,7 мільйона тонн зерна. Це тим більше успіх, якщо згадати, що наша країна фактично перебуває в стані війни. Агропромисловий комплекс залишається однією із небагатьох галузей, які продовжують підтримувати державу валютними надходженнями. Ложкою дьогтю в цю бочку меду є таке: Україна, як і раніше, викликає інтерес світового співтовариства, насамперед, як джерело одержання сировини. А що стосується рекордних прогнозів з експорту, то на цю цифру можна подивитися і по-іншому. Вивозити дедалі більше зерна із країни виходить за рахунок скорочення їдоків. Йдеться про міграцію і про смертність. За останнім показником наша держава, повідомляють ЗМІ, вийшла на друге місце у світі. І хоча подібні дослідження можна брати під сумнів (є країни, де такий облік взагалі ретельно не ведеться), проблема скорочення населення в Україні вочевидь загострюється.

Після рекордного обвалу національна валюта минулого тижня поступово почала зростати. Офіційний курс зупинився на позначці 15,06 грн./дол., що, напевно, дало Міністерству фінансів привід говорити про зміцнення в перспективі до 13 гривень. Однак головним ворогом стабілізації на валютному ринку, як і раніше, залишаються панічні настрої. Вони охоплюють не тільки населення, а й бізнес. За таких умов спрогнозувати більш-менш точно майбутній курс, вважають експерти, нереально. Він може бути як 12, так і 25 гривень за долар. Відрізняється навіть офіційне бачення перспектив. Так, голова Національного банку Валерія Гонтарева прогнозує до кінця року прискорення інфляції до 25 відсотків, що стане антирекордом за останні 15 років.

«Уже нині інфляція становить 20 відсотків і до кінця року прискориться до 25», — повідомила Валерія Гонтарева під час п’ятого Українського інвестиційного форуму «Еволюція після Революції», який відбувся минулого тижня в Києві. Основними чинниками, що ускладнюють ситуацію, головний банкір країни бачить скорочення експорту й різку девальвацію національної валюти.

Сіє паніку й недовіра громадян до банківської системи. Минулого тижня ще дві фінансові установи оголошено неплатоспроможними. У Міському комерційному банку та Всеукраїнському акціонерному банку вже введено тимчасову адміністрацію. До речі, НБУ повідомив, що наміру націоналізувати великий системний Всеукраїнський акціонерний банк не має. Адже «світові стандарти рекапіталізації банків, які Національний банк України впроваджує у рамках програми Міжнародного валютного фонду, не передбачають участі держави в рекапіталізації в разі надання значного обсягу кредитів економічно пов’язаним особам».

Згубно на грошово-фінансовому ринку позначаться ще дві новини минулого тижня.

Перша — черговий транш в 2,7 мільярда доларів від МВФ наша країна, схоже, до кінця нинішнього року не одержить. Хоча гроші для підтримки й економіки, й банківської системи потрібні вже зараз.

Друга — за даними Держстату, оприлюдненими днями, в жовтні промисловість порівняно з жовтнем минулого року «просіла» на 16,3 відсотка.

Зростання зафіксовано тільки у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів — на 6,3 відсотка. Падіння промвиробництва в Донецькій області становило 55,2 відсотка, у Луганській — 80.

Дослівно

Президент Української асоціації інвестиційних професіоналів CFA Socіety Ukraіne Євген Гребенюк:

 

«Зараз в Україні непроста ситуація. Але саме в такий час потрібно шукати нові ідеї, нові рішення, як далі розвиватися і куди інвестувати. Наша країна нині проходить фазу навчання, коли ми повинні довести світовому співтовариству, що, незважаючи на небезпеку, ми сильні».

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.