Таку цифру наводить ПАТ «Рівнегаз». Маються на увазі обсяги споживання порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відтак скоротилися й обсяги транспортування газу по «Рівнегазу». Тож з початку року компанія недоотримала майже 23,1 мільйона гривень доходів, закладених у тариф на транспортування.

Через енергетичні проблеми у країні споживачі намагаються заощаджувати газ. Так, на Рівненщині, у порівнянні з минулим роком, менше голубого палива використали теплопостачальні підприємства (на 11,9 млн. куб. м), промисловості (на 10,1 млн. куб. м), заклади бюджетної сфери (на 3,7 млн. куб. м), побутові споживачі (на 45,3 млн. куб. м).

Подальше падіння обсягів споживання і транспортування газу та зменшення виручки від його реалізації в умовах загального погіршення економічної ситуації в країні аж ніяк не скорочує обсяги робіт із обслуговування та утримання великої системи газопостачання Рівненщини, кажуть газівники. Навпаки, у період фінансової нестабільності це призводить до значно більших затрат на обслуговування газових мереж. І щоб абоненти ПАТ «Рівнегаз» були забезпечені стабільним та безперебійним газопостачанням, єдиним виходом із нинішньої ситуації, на думку газівників, є підвищення тарифу на транспортування газу.

«Якщо зростає ціна на газ, відповідно повинні зростати і тарифи. Проте, незважаючи на те, що з початку 2014 року ціна на газ в середньому зросла на 60 відсотків, тариф на постачання був збільшений лише на 4, а на транспортування — на 19,6 відсотка. Тому на сьогодні єдиним виходом із ситуації є коригування тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу в бік збільшення», — зазначає перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Через падіння курсу гривні та інфляційні процеси стрімко зростають ціни на матеріали та обладнання. Приміром, газовий лічильник подорожчав на 150 гривень, газозварювальне обладнання — на 2,5 тисячі гривень, вартість металевих труб підвищилася майже удвічі. На стільки ж зросли витрати компанії на закупівлю пально-мастильних матеріалів, значно збільшились видатки на обслуговування газорозподільчих пунктів.