Столичний житловий масив Осокорки — у центрі чергового будівельного скандалу. Місцеві мешканці виступають проти зведення нового торговельного центру неподалік входу до однойменної станції метро. Попри те, що забудовник переконує, мовляв, усі необхідні дозвільні документи має, громада міста кілька днів поспіль збиралася біля потенційного будмайданчика і протестувала.

Перша акція розпочалася у понеділок ввечері. Зранку того дня на місці майбутнього мітингу виріс будівельний паркан. Небайдужі одразу забили на сполох і анонсували проведення акції протесту, участь у якій, за підрахунками столичних правоохоронців, взяли майже 200 осіб. «Під час перевірки представники забудовника надали правоохоронцям усі дозвільні документи на будівництво», — повідомляє прес-служба Головного управління МВС у м. Києві. Та це не стало аргументами для протестувальників. Акція закінчилася поваленням паркану та сутичками із правоохоронцями. Результат — сім осіб затримано (на знімку). Дісталося на горіхи і правоохоронцям. Їм закидають надмірну агресивність стосовно учасників акції. На це вже відреагували в МВС. Міністр Арсен Аваков своїм указом створив спецкомісію для розслідування дій міліціонерів та на час проведення перевірки відсторонив від виконання обов’язків начальника міліції Дарницького району Києва...

Наступного разу на тому місці і майже у той само час активісти зібралися уже у вівторок. Замість поваленого паркану виріс новий — металевий. Своє обурення такими діями забудовника активісти проявили підпалом дерев’яних конструкцій (побутівки робочих). На місце подій знову прибули наряди міліції. Результат — одного правоохоронця травмовано.

Між тим, ідея забудувати цей клаптик (острівок на клеверній транспортній розв’язці) не нова. Рішення про відведення землі було ухвалено ще за часів головування у місті Леоніда Черновецького. Саме цей факт найбільше і бентежить киян. Мовляв, саме з тих часів увійшло у лексикон поняття «земельний дерибан». До того ж жодного громадського обговорення своїх планів забудовник не проводив. При цьому компанія-забудовник ТОВ «Скай-буд ЛТД» запевняє, що готова до діалогу з киянами. Вчора на підтвердження своїх слів навіть провела прес-конференцію. Її представники вкотре запевнили: усі необхідні дозволи та документи на проведення робіт у них є. Понад те, пріоритетом під час проектування був, нібито, комфорт перехожих, тому спеціально розширювали проходи до метро. Компанія врешті-решт погодилася піти на діалог з ініціативною групою, якщо вона до них, звичайно, звернеться. Станом на учора, запевнила керівник проекту будівництва Тетяна Савельєва, до них із питаннями та пропозиціями щодо зведення торговельного центру звернувся лише один киянин.

Нині місце протестів — це звичайний пустир. Та колись тут росли ялини, пригадують місцеві мешканці. А тому головна вимога, яку ставлять перед забудовником, — гарантія, що буде місце для дитячого відпочинку і залишиться хоч трохи зелені. Із цим у районі справді проблеми.

Пряма мова

Віталій Кличко, міський голова Києва:

 

«Отримав інформацію про конфлікт на Осокорках. Документи у забудовника оформлені... Багато землі було відведено за часів Черновецького. На сьогодні закон не зобов’язує забудовника проводити громадські слухання. Але я переконаний, це потрібно робити. Потрібно вирішувати всі питання, спілкуючись з людьми».

Фото Віталія ГОЛОВІНА/УНІАН.