Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення окремих положень організації судової влади.
На засіданні комітету зазначалося, що законопроектом, внесеним народними депутатами С. Ківаловим та Д. Шпеновим, пропонується, зокрема, надати право головам місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів у разі необхідності запроваджувати спеціалізацію суддів. Члени комітету наголошували, що голова суду насамперед зацікавлений в організації ефективної роботи суду загалом, у зв’язку з чим зможе найкраще виконати функцію запровадження спеціалізації. Наприклад, у Міжнародному кримінальному суді спеціалізацію суддів визначає керівництво суду.
Парламентарії також пропонують доповнити повноваження голови суду контролем за організацією роботи суддів стосовно дотримання процесуальних строків та трудової дисципліни.
Крім того, проектом передбачається, щоб особи, які успішно склали іспит на виявлення рівня загальних теоретичних знань у галузі права, пройшли необхідні перевірки та мають стаж роботи на посаді помічника судді не менш як три роки, допускалися до складання кваліфікаційного іспиту без проходження спеціальної підготовки. Народні депутати вважають, що це сприятиме залученню до суддівської роботи осіб, які мають досвід роботи саме в судових органах.
Законопроектом уточнюється процедура відкриття дисциплінарного провадження щодо судді.
Інформаційне управління Верховної Ради.
ПРОПОЗИЦІЇ
Народні депутати пропонують частину 5 статті 116 Закону «Про судоустрій і статус суддів» викласти в такій редакції: «Збори суддів вищого спеціалізованого суду за пропозицією голови вищого спеціалізованого суду приймають рішення про утворення та склад судових палат вищого спеціалізованого суду на підставі запровадження спеціалізації суддів, у разі її запровадження, та призначають секретарів судових палат».